– Det är klart att jag är besviken, säger Anders Tegnell till Expressen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Inget jobb på WHO för Tegnell – ”Vi trodde det var klart”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell lämnade sin tjänst som statsepidemiolog den 14 mars för att arbeta för Världshälsoorganisationen WHO. Men nu uppger FHM att så inte blir fallet.

– Vi missuppfattade, säger Christer Janson, presschef vid Folkhälsomyndigheten till SVT.

Uppdraget för WHO som nu inte blir av innebar bland annat att tillgängliggöra covid-19-vaccin till de av världens länder som inte har kunnat köpa eget vaccin.

– Vi missuppfattade att det var klart att han skulle till WHO, men så var det inte, säger Christer Janson, presschef vid FHM.

Janson understryker att myndigheten trodde att det skulle gå att komma fram till en lösning, men WHO var inte på samma plan och menar att en ”överenskommelse inte har kunnat nås”. Anders Tegnell arbetar nu istället med internationella åtaganden på FHM.

– Det är klart att jag är besviken. Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser, säger Anders Tegnell till Expressen.

Se klipp på Tegnells ansträngda situation under första coronaåret nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.