Kolla mejlen under semestern är ingen skyldighet, enligt lagen. Foto: TT

Inget krav att jobba under semestern

Uppdaterad
Publicerad

Bara ringa ett samtal. Bara kolla mejlen. Har du svårt att släppa jobbet under ledigheten? Känn inget tvång, du har nämligen inga skyldigheter under din semester.

– Man är inte skyldig att vara tillgänglig under semestern, själva idén är att man inte ska vara det, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på fackförbundet Unionen.

I semesterlagen förtydligas att alla har rätt att vara helt lediga och att man inte behöver vara tillgänglig på något sätt. Men trots det är det många som jobbar. Det kan handla om att svara på mejl eller i telefon.

Enligt psykologiprofessor Gunnar Aronsson kan det bero på att gränsen mellan vad som är frivilligt och vad som är påtvingat är otydlig.

– När en person är borta så ska det finnas vikarier, annars kan personalen gå och oroa sig under ledigheten över att man kommer att ha så mycket att göra när man kommer tillbaka.

Det kan vara en anledning till att många jobbar på semestern. Men enligt Martin Wästfelt finns en lösning.

– Tar inte arbetsgivaren initiativ till en diskussion, gör det själv och red ut reglerna för hur ni får störa varandra under både hela året och under semestern.

Det kan vara okej att byta några timmars arbete mot en eller två extra semesterdagar, enligt Wästfelt.

Fakta: Om chefen ställer krav

Arbetsgivaren vill att du ska vara tillgänglig på din semester, men du vill vara helt ledig. Så här kan ni lösa problemet:

* Planera i god tid. Se till att bestämma och planera, lämna in önskemål, förhandla och se till att det fastställs.

* Kolla vad som gäller. Om inte arbetsgivaren tar initiativ till en diskussion, se till att ni pratar igenom vad ni ska ha för policy om tillgänglighet under semestern. Om man blir störd under semestern är det viktigt att veta vad som gäller.

* Ha en policy för hela året. Man bör ha en policy för hur man ska använda mejl och mobil även när det inte är semester även om tiden strax innan semestern kan vara en bra tid att tydliggöra och skapa en policy för tillgänglighetsfrågor.

Källa: Unionen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.