• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Nyligen hamnade den flitige tågresenären Ingrid Hesser på ett tåg där fyra av sex toaletter ombord var trasiga, vilket hon tog bild på och lade upp i sociala medier. Foto: Privat

Ingrid tar strid för tågtoaletterna – kräver att SJ löser problemen

Uppdaterad
Publicerad

Toaletterna på SJ:s tåg är irriterande ofta avstängda, och när de väl fungerar så luktar de frustrerande ofta väldigt illa. Detta anser den flitiga tågresenären Ingrid Hesser från Stockholm som tagit strid för den sanitära situationen ombord – med flera åtgärdsförslag till SJ.

– Det luktar aldrig gott på en tågtoalett, menar hon.

Med tusentals medarbetare över hela Europa blir det många långresor för Ingrid Hesser varje år. I jobbet som marknadsansvarig har hon många möten att passa, och rör sig numera över kontinenten endast reser med tåg. För ett halvår sedan bestämde hon sig för att sluta flyga.

– Det fungerar förvånansvärt bra faktiskt.

Men på ett område kräver Ingrid Hesser uppryckning: SJ:s tågtoaletter. De måste bli fräschare om folk ska kunna välja tåget oftare istället för flyg eller bil så måste, anser hon.

– Jag har flugit fruktansvärt mycket, mer än de flesta. Det luktar aldrig gott på en tågtoalett, vilket det faktiskt kan göra på en flygtoalett.

”Såg inte ens fräsch ut”

För några veckor seda gjorde Ingrid en tågresa från Hamburg till Stockholm. Under sista etappen med SJ, som startade i Malmö, dröjde det inte länge förrän hon drabbades av toalettproblem.

– Det var bara en person som hade gått före mig, och det luktade illa på den toaletten som om den hade varit i bruk länge men inte städats, säger hon, och fortsätter:

– Toaletten såg inte ens fräsch ut, jag kan ifrågasätta om den ens varit städad.

Tidigare i våras stötte Ingrid på ett annat störningsmoment under en av sina resor i första klass.

– Det var så fina säten, det fanns tidningar och en trevligt pimpad fruktkorg. Det fanns kaffe och det fanns te, men fyra av de sex toaletter som jag passerade på tåget var avstängda för att de inte fungerade, säger hon.

Händelsen fick Ingrid att skriva av sig i en av många Facebook-grupper där tågresande svenskar samlas för diskussion. Bland de över 100 kommentarerna får hon mycket medhåll, i stil med: ”Sånt måste bara fungera!”. Vissa tycker att Ingrid inte har fog för sin kritik, och skriver att hon ”inte orkar gå 100 meter och vänta i 10 minuter på toa”.

Har inlett dialog med SJ

Men Ingrid Hesser anser att frågan om toaletterna sannolikt är mycket viktigare än vad många tror, åtminstone om tågresandet ska kunna fortsätta växa och bli bättre.

Hon har därför valt att ta upp kampen för den sanitära situationen ombord, bland annat genom att föra dialog med SJ om saken. Hon säger sig ha kommit med en rad förslag på förbättringar, och även erbjudit operatören att dra igång en workshop på området.

SJ svarar att man är fullt medveten om problem med tågtoaletterna ombord, och att man ”gör en kraftsamling” i frågan just nu.

– Jag kan bara hålla med Ingrid här, det är inte okej med ofräscha toaletter. Vi är medvetna om att vi inte levererat över tid, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till SVT Nyheter.

Att toaletter ombord ofta måste stängas av hänger delvis ihop med det ökade resandet generellt, förklarar SJ. Under 2018 gjordes 31,8 miljoner resor med SJ, vilket är ungefär 1,5 miljoner resor fler än under 2017.

– Det är klart att det är ett ökat tryck, också ett ökat tryck på toaletterna och personalen har mer att göra ombord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.