SJ:s presschef Tobbe Lundell säger att man, utöver det stora utbytet av X2000-tåg, genomför tre stora insatser för att förbättra toaletterna ombord. Foto: SVT

SJ lovar kraftfull förbättring: ”Inte okej med ofräscha toaletter”

Uppdaterad
Publicerad

Tågtoaletter som luktar illa och går sönder är ett problem som SJ säger sig vara fullt medvetna om. Till SVT Nyheter förklarar tågoperatören att man ”är medvetna om att man inte levererat över tid”, men att det nu görs en ansträngning i frågan.

Det är egentligen inte speciellt ofta som SJ tvingas stänga av tågtoaletter. Bolaget hävdar att problemen är störst på X2000-tågen. Där säger man man att en rejäl förbättring skett på senare tid:

– Vi har 40 procent lägre utfall av problem med avstängda toaletter i juni, jämfört med i fjol, hävdar Tobbe Lundell, presschef på SJ, och säger vidare att man de senaste månaderna har man haft en toalett-tillgänglighet på 97 procent.

Samtidigt medger SJ att det kommer ”en del klagomål” på området, framförallt vad gäller avstängda toaletter. Men ytterligare bättring är i sikte:

– Nu är vi i färd att bygga om alla X2000-tåg, och då ska alla toaletter bytas ut. Bland annat ska ventilerna bytas ut, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

3 punkter i åtgärdsplanen

Presschefen säger att man dessutom genomför tre insatser för att förbättra tågtoaletterna:

  1. Uppdatering av tekniska detaljer för själva toaletterna, som kan göra att de inte går sönder i samma utsträckning.
  2. Eventuell uppdatering av städprodukter, exempelvis undersöks nu möjligheterna att byta rengöringsmedel till ett slags svagt doftande biologiskt medel som äter bakterier.
  3. Ser över rutiner för den kontroll av toaletterna som genomförs av ombordpersonal under färd.

En vanlig orsak till att en toalett stängs av kan vara att någon spolat ned något som inte hör hemma i toaletten, vilket gör att det blir stopp.

– Nyligen hade vi en toalett avstängd i 14 dagar. När man gick igenom toaletten grundligt för att undersöka vad felet var så hittades ett läppbalsam som låg och blockerade i någon krök, säger presschefen.

”Inte okej med ofräscha toaletter”

Den resenär som vill framföra klagomål, vid exempelvis illaluktande tågtoalett, får gärna höra av sig till SJ, säger Tobbe Lundell.

– Det är inte okej med ofräscha toaletter. Vi är medvetna om att vi inte levererat över tid, och vi gör en kraftsamling nu.

SJ: Här är våra rutiner för tågstädning

  • Tågen städas ordentligt och grundligt när de är i depå. Detta sker minst en gång per dygn.
  • Innan tåget vänder, ska en så kallad vändstädning av tåget genomföras, inklusive toaletter.
  • Under resans gång sköter ombordpersonalen tillsyn av toaletter, vilket bland annat består i att fylla på papper.

Källa: SJ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.