Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) samarbetade under den ekonomiska krisen på 90-talet. Foto: SVT

Förre statsministern: ”Vi har ett gemensamt ansvar för vårt land”

Publicerad

Både Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) insåg att de var tvungna att sätta landets bästa före partiintressen när de samarbetade under den ekonomiska krisen på 90-talet. Det säger de båda före detta statsministrarna i SVT:s serie ”Statsministrarna”.

1992, ett år efter att Carl Bildt (M) tillträtt som statsminister, hamnar Sverige i en djup ekonomisk kris. Bildt måste söka stöd hos den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S). Trots att vissa i Socialdemokraterna tyckte att Moderaterna borde klara sig själva ur krisen gick Carlsson honom till mötes.

– Ingvar tillhör ju en äldre generation än vad jag är. Men han tillhör ju fortfarande dem, där det nationella ansvarstagandet är viktigt. Jag hade gjort samma sak, säger Bildt i SVT:s intervjuserie ”Statsministrarna”.

Regeringsbildningen

Ingvar Carlsson är inne på samma spår.

– Man måste ha respekt för sina motståndare och förstå hur de tycker och tänker. Men i grunden så måste vi känna att vi har ett gemensamt ansvar för vårt land, för Europa, för världen, säger Carlsson.

Hör de båda statsministrarna berätta om hur de tog sig an krisen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet