718 kvinnor har skrivit under uppropet #bortabrahemmavärst. Foto: TT

Nytt upprop: Hundratals vittnar om övergrepp i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av de otaliga me too-uppropen lyfts nu sexuellt våld och övergrepp i hemmet. Privatpersonerna Hanna Kaiser Barnes och Karin Tennemar är initiativtagare till #bortabrahemmavärst, ett upprop som skrivits under av över 700 kvinnor och som publiceras i dag på SVT Nyheter.

Hanna Kaiser Barnes och Karin Tennemar har länge varit engagerade i frågor som rör mäns våld mot kvinnor, bland annat genom att vara aktiva i tjejjourer. Under hösten följde de båda debatten om me too-uppropen, men de kände också att det saknades ett perspektiv – det sexuella våld som kvinnor utsätts för i nära relationer, och då främst i hemmet.

– Vi var starka supporters av alla branschspecifika upprop som kom under hösten och vintern, samtidigt undrade vi när de ska börja prata om den här frågan, hemmet som är den farligaste platsen för en kvinna att vistas på. När det inte dök upp tänkte vi att vi får dra igång det själva, säger Karin till SVT Nyheter.

Ett forum och upprop för dubbelt utsatta

– Vi ville samla de här kvinnorna som inte fått sin röst hörd, de som sitter på arbetsplatserna och pratar med sina kollegor om me too och sedan går hem och inte kan prata om det, fortsätter Hanna.

– Om det är svårt att berätta om en kollega som utsatt en för övergrepp så är det ännu svårare att berätta om en partner.

Uppropet har, precis som de flesta som följt på #metoo, tagit sin form i en hemlig grupp på Facebook där det blivit något av ett forum för personer att dela med sig av sina erfarenheter och tankar. Sedan gruppen skapades i början av december har den fått över 3.000 medlemmar. Den rymmer allt från unga tjejer till pensionärer, låg- och höginkomsttagare, svenskfödda och icke-svenskfödda.

Vad hoppas ni ska hända?

– Vi hoppas på att människor ska ställa ner morgonkaffet och läsa uppropet, att de ska sätta det i halsen och reagera. Det här handlar om liv och död och det vi vill är att människor ska börja prata, bryta tystnadskulturen, att de som inte vet om det ska förstå vad som händer, säger Hanna.

#bortabrahemmavärst är öppet för alla kvinnor och icke-binära som har utsatts för sexuellt våld i en nära relation, har en närstående som drabbats eller som vill ta ställning mot våldet. Uppropet är partipolitiskt obundet. Både Hanna och Karin är dock medlemmar i Feministiskt initiativ privat och Karin sitter även i partiets styrelse i Stockholm.

Icke-binär är en paraplyterm för alla vars könsidentitet inte passar in i tvåkönsnormen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet