Svanar flyter förbi Forsmark 1 och 2. Foto: Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT

Sverige tar marknadstronen inom europeisk energiexport

Uppdaterad
Publicerad

Ökad svensk försäljning av energi petar problemtyngda Frankrike från pallen som Europas största exportör, enligt en färsk rapport.

”Strukturella problem med kärnkraftsflottan har inneburit att Frankrike varit tvunget att säkra stora mängder energi från andra länder”, skriver konsultföretaget Enappsys.

Frankrike är nästintill synonymt med kärnkraft. Förutom att landet har en av världens största flottor lobbar det statligt ägda bolaget Areva hårt för projekt i andra länder.

Har blivit en nettoimportör

Nu hopar sig utmaningarna på hemmaplan.

I december förra året upptäcktes fel vid en anläggning som togs offline. Ytterligare ett kraftverk som använder samma sorts reaktor stängdes ner som en säkerhetsåtgärd.

Värmeböljan har också ansträngt nedkylningen. Frankrike har temporärt ruckat på reglerna för hur mycket kylvatten som får släppas ut, rapporterar Reuters.

Sammantaget har utmaningarna bidragit till att Frankrike halverat sin sammanlagda energiexport under årets första sex månader, enligt Enappsys analys.

Landet köper nu mer energi än det säljer.

Marknad i gungning

Även kriget i Ukraina och efterföljande embargon mot rysk gas och olja har bidragit till förändringarna på den europeiska energimarknaden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Även om Sverige i likhet med Frankrike har en förhållandevis stor kärnkraftsflotta genereras energi även av vatten- och vindkraft plus biogas.

Vindkraften ökar i takt med att att användningen av fossila bränslen minskar, enligt Internationella energimyndighetens statistik.

Förser främst grannländerna

Sverige har sedan årsskiftet fram till slutet av juni nettoexporterat 16 terrawatt-timmar, enligt den senaste överblicksbilden, varav nästan hälften gick till Finland och en fjärdedel till Danmark.

Hur mycket den svenska exporten har ökat framgår inte i Enappsys sammanfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.