Så ska regeringen stoppa sprängningarna

Uppdaterad
Publicerad

För att försvåra för kriminella gäng att få tillgång till sprängmedel måste kontrollerna inom byggbranschen skärpas och sprängmedel bli lättare att spåra. Det var inrikesminister Mikael Damberg (S) budskap under onsdagens pressträff.

– I dag växlar vi upp åtgärderna ytterligare, säger han.

Den 12 februari bjöd regeringen in representanter från byggbranschens organisationer för att se över nya åtgärder i syfte att försvåra för kriminella gäng att få tillgång till civila sprängmaterial.

– Trots att vi har en pågående pandemi har antalet sprängningar i Sverige inte minskat. Problemet har i viss mån till och med ökat, säger Mikael Damberg i samband med att han presenterade de nya åtgärderna under onsdagens pressträff.

– Det här är lagförslag som avsevärt ska försvåra för privatpersoner att få tag på ämnen för egen bombtillverkning, fortsätter han.

Ny märkningsmetod

Bland annat ska personer som hanterar sprängmedel inom byggbranschen lämplighetsprövas och tillsynskontrollerna ska öka på arbetsplatserna. Dessutom har MSB fått i uppdrag att se över en ny typ av märkningsmetod för sprängmedel som ska kvarstå även efter detonation.

– Den nuvarande märkningsmetoden har vissa brister. Till exempel kan den på vissa varor enkelt tas bort och dessutom förstörs den i samband med att medlet detonerat vilket gör det svårt för polisen att ta fram teknisk bevisning om var ifrån det kommer, säger Damberg.

”Kan vara på plats nästa år”

MSB har även fått i uppdrag att analysera kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn, samt upprätta ett forum som bland annat ska fokusera på informationsspridning och samarbete mellan branschorganisationerna, myndigheter och regioner. 

Mikael Damberg säger att han hoppas att de nya åtgärderna ska vara på plats nästa år, men att arbetet med hur man ska genomföra granskningen kan påbörjas redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.