Inrikesminiter Mikael Damberg (S) menar att svenska regeringen inte fått rådet från myndigheterna om att stänga gränsen. Foto: Håkan Claesson

Inrikesministern: inte aktuellt att stänga svenska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Danmark och flera andra länder i Europa har stängt sina gränser för att minska sprittspridningen av Corona. Men det är inte aktuellt för svensk del just nu, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Våra myndigheter har inte rekommenderat det, i en krissituation måste vi använda våra begränsade resurser mest effektivt, säger han.

Länder som Danmark, Polen och Ryssland har valt att stänga sina gränser för att minska smittspridningen av coronaviruset. Svenska regeringen har fått besked från Danmark att svenskar som jobbar där fortsatt kommer att få komma in i landet.

Men för svensk del är det inte aktuellt att stänga gränsen i nuläget. En anledning till det är enligt inrikesministern att nödvändiga transporter, med livsmedel och läkemedel behöver kunna genomföras. Men situationen kan komma att förändras snabbt.

Vad krävs för att Sverige ska stänga gränsen?

– Att vi får vi en förvärrad utveckling i Sverige som gör att smittspridningen skulle begränsas genom att göra detta, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet