Foto: TT/Johan Nilsson/Arkiv

Gränskontrollerna: Detta gäller för dig som resenär

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har stängt sina gränser för att minska coronavirusets spridning. Här är den information som SVT Nyheter Skåne har just nu om vad som gäller för svenska resenärer till och från grannlandet.

De som har tillåtelse att passera den danska gränsen är danska medborgare och pendlare med anställning i Danmark. Turister och utlänningar som inte kan redovisa ett skäl till att komma in i landet utestängs. Personer som ska hämta eller leverera varor i eller till Danmark får också tillåtelse att passera. Detta gäller för dig som resenär:

Tågresenärer

  • För Skånetrafiken innebär det danska beslutet att tågtrafiken kommer att reduceras. Från och med söndag klockan 13 kommer ett tåg att avgå i timmen från Malmö till Kastrup. Där vänder tågen för att köra tillbaka till Sverige. Beslutet att stänga gränsen kommer att innebära kraftigt förlängda restider för Skånetrafikens resenärer. SJ kör inga tåg över till Danmark så länge gränsen hålls stängd. De betalar tillbaka biljettkostnader till de som avbokar innan avgångstid.  För att säkerställa att att samtliga resenärer kan ta sig till Sverige har Skånetrafiken beslutat att tillfälligt sätta in extra bussar mellan Hyllie station och Kastrup. Bussarna kommer att tjugonde minut.

Flygresenärer

  • Svenskar som har biljetter till flyg från Kastrup kommer att stoppas. Om du har en flygbiljett för att åka till annat land kommer du med andra ord inte att få passera. Svenskar som ska återvända hem och som anländer på Kastrup kommer däremot att släppas igenom för att återvända till Sverige.

Färjeresenärer

  • För färjeresenärer mellan Sverige och Danmark gäller samma information som för tågresenärer. Danska medborgare och pendlare med anställning i Danmark släpps igenom. Samma sak gäller för personer som ska hämta eller leverera varor i eller till Danmark. Däremot stoppas turister och utlänningar från att resa in i Danmark.

Bilresenärer

  • Danska medborgare och pendlare med anställning i Danmark får passera den danska gränsen. Turister och utlänningar som inte kan uppvisa goda skäl till att komma in utestängs.  Efter individuell bedömning kan vissa genomresor via Danmark godkännas som giltiga skäl. Det gäller både gränsen till Tyskland och Sverige

Taxibilar

  • Svenska taxibilar tillåts passera bron och kan därmed hämta svenska flygresenärer på Kastrup. Under lördagen stoppades flera taxibilar i gränskontrollen, men efter det har svenska taxibilar tillåtits passera in i Danmark.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Exempel på särskilda skäl för att få resa in i Danmark

Visa

Personer som bor eller arbetar i Danmark, även egenföretagare som utför jobbuppdrag i landet.
De som ska transportera varor in i eller ut ur landet.
Personer som har umgängesrätt med minderåriga barn i Danmark, som de vill träffa.
Personer som ska besöka svårt sjuka eller döende familjemedlemmar.
Personer som reser in i landet på grund av pågående vård eller behandling i landet.
Personer som ska delta i en begravning eller medverka i en domstolsförhandling.
Personer som studerar i Danmark, om inte utbildningen är stängd och studenterna erbjuds distansundervisning.

Källa: Danska polismyndigheten/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet