Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken berättar om kraftigt förlängda restider. Foto: TT/SVT

Skånetrafiken: ”Kraftigt förlängda restider”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark stänger sin gräns i dag klockan 12 för att minska coronavirusets spridning. Resenärer kommer att avvisas vid gränsen om de inte har en särskild anledning att vistas i Danmark. Enligt Skånetrafiken kommer enbart ett tåg i timmen gå från Malmö till Kastrup.

Upplägget från dansk sida är att göra en kontroll på Pepparholm före tunneln i riktning mot Danmark. Stängningen gäller till och med den 13 april. Danska medborgare får korsa gränserna, men turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har ett skäl att komma in i landet utestängs. Att man arbetar i Danmark är skäl att få resa in, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt Ekstra Bladet.

– Där ska bilister som inte har rätt att resa in tvingas att vända om. Både polis och militär kommer att vara på plats för att avgöra vem som får åka in i Danmark, säger John Alexander Sahlin, Öresundsbrons kommunikationsansvarige.

Coronapandemin

Ett tåg i timmen

För Skånetrafiken innebär det danska beslutet att tågtrafiken kommer att reduceras. Från och med söndag klockan 13 kommer ett tåg att avgå i timmen från Malmö till Kastrup.

Där vänder i sin tur tågen för att köra tillbaka till Sverige.

– Det danska beslutet kommer att innebära kraftigt förlängda restider för våra resenärer, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Reducerad flygtrafik

På Kastrup är flygtrafiken redan kraftigt reducerad jämfört med hur det brukar vara. Det uppgav danska polisens talespersoner under en presskonferens på Kastrup på lördagsförmiddagen.

Jonnie Myller, säkerhetsansvarig på Kastrup, uttrycker att beredskapen är god inför den kommande gränsstängningen.

– Vi är redo att stänga gränserna, säger han.

Personer som anländer till Köpenhamns flygplats kommer endast in via c-terminalen.

– Det innebär att det kan bli köer. Danskarna och övriga kommer att delas upp i olika spår, säger Rasmus Bernt Skovsgaard, polisinspektör från Köpenhamnspolisen.

Utländska personer som kommer med flyg utan giltigt skäl att stanna i Danmark utifrån de nya riktlinjerna måste flyga tillbaka igen, eller bli kvar på flygplatsområdet.

– Man får inte lämna flygplatsområdet och komma in i Danmark utan giltigt skäl, säger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Svenskar som har flygbiljetter från Kastrup kommer inte att få flyga.

– Svenskar som har biljetter till flygresor från Kastrup kommer inte att släppas in i Danmark, men hemvändande svenskar som landar på Kastrup kommer att få möjlighet att återvända, säger Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på flygplatsen, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet