Foto: SVT

Danmark stänger gränsen under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Danmark stänger sina gränser från klockan 12 på lördag, meddelade statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens på fredagskvällen. Detta sedan över 800 danskar smittats av coronaviruset.

Stängningen gäller till och med den 13 april. Danska medborgare får korsa gränserna, men turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har ett skäl att komma in i landet utestängs. Att man arbetar i Danmark är skäl att få resa in, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt Ekstra Bladet.

Det beskedet ger också Sveriges inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar till TT.

– Beslutet ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark och inte heller påverka godstrafiken till Sverige, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S).

Väpnade styrkor vid gränsen

Öresundsbron fortsätter vara öppen för godstrafik och för samtliga resor till Sverige, skriver Øresundsbrokonsortiet på sin hemsida. Flyg- och tågtrafik från utlandet ställs delvis in.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att transportera mat, mediciner och nödvändiga medel för industriell produktion. Alla utan giltigt skäl kommer att avvisas. Danska medborgare kommer dock alltid in i landet, uppger Mette Frederiksen.

– Ni kan förvänta er att se de väpnade styrkorna vid gränsen. Naturligtvis är det polisen som är ansvarig, men försvaret kommer att delta. Godstransporter påverkas inte av gränskontroller, säger Frederiksen (S), enligt DR.

Alla utan giltiga skäl avvisas

– Alla utan giltigt skäl i Danmark kommer att avvisas. Du kan bara resa till Danmark för ett giltigt skäl om du till exempel bor eller arbetar här, säger justitieminister Nick Hekkerup (S).

– Det kommer att vara personer som bor eller arbetar i Danmark. De som ska leverera varor till Danmark. De som ska transportera varor ut ur Danmark. Besöka allvarligt sjuka familjemedlemmar eller som har en akut orsak för att besöka familjen i Danmark. Ett vanligt familjebesök är inget giltigt skäl, sa han vid presskonferensen enligt Danmarks Radio.

Informerar passagerarna

Svenska rederiet Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från imorgon, så är det bara, säger han till tidningen.

I dag går passagerarfärjorna var tjugonde minut. Passagerare reser både med och utan egen bil. Färjorna tar också många lastbilar, som enligt Danmark ska släppas igenom gränsen. Hur sorteringen ska gå till är oklart.

Skånetrafiken och Øresundsbrokonsortiet uppger till nyhetsbyrån News Øresund att de inte fått någon information i förväg om att gränsen skulle stängas.

”Fullständigt meningslös åtgärd”

Danmarks beslut att stänga gränserna går inte att motivera på vetenskaplig väg, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, säger han.

Tegnell misstänker att beslutet är fattat helt på politisk nivå och ser inte att det borde vara aktuellt för Sverige att göra likadant.

– Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna hjälpa oss. Det finns inga studier som visar det. Tvärtom skulle det skada oss ekonomiskt. Det finns det däremot studier om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.