Värktabletter på apoteket Kronan (arkivbild). Foto: Jessica Gow /TT

Apoteket: Äldre och sjuka bör hålla sig borta

Publicerad

Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin. I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.

– Vi har en väldigt hög trafik nu, och en väldigt hög försäljning – mycket högre än vanligt. Så det är mycket folk i butiken. Så riskgrupperna ska inte ta sig till apoteken, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef vid Apoteket, till TT.

Han betonar att beställningar även kan göras online via fullmakt, om personen med fullmakt först registrerar sig på plats på ett fysiskt apotek.

Inga speciella riktlinjer

Apoteket har inga speciella riktlinjer till sin personal i samband med coronatider, mer än att försöka att hålla avstånd till sina kunder och påminna dem om att inte nysa rakt ut.

-Vi har en vana vid att människor kommer till oss som behöver läkemedel när de är sjuka. Det är klart att vi försöker att vara förberedda på att även vår personal kan komma att bli sjuk i större utsträckning än annars. Det gäller som i alla verksamheter, att vi försöker att lösa den risken.

Apoteket uppmanar också folk med coronasymtom att inte besöka apoteken, utan göra sina inköp via ombud.

-Så att inte apoteken blir en plats där man smittas, säger Markus Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.