Alla fem apotekskedjor som SVT pratat med säger att de poängterar för kunderna att munskydd inte skyddar mot virussmitta. Foto: EPA/Orestus Panagiotou

Munskydden slut i Sverige – trots att det inte är något effektivt skydd

Uppdaterad
Publicerad

Hos svenska apotek gapar hyllorna där munskydd tidigare legat för försäljning tomma. Detta trots att det inte är ett effektivt skydd mot virussmitta.

Hos de samtliga fem stora apotekskedjorna som finns i Sverige och som SVT Nyheter varit i kontakt med är munskydden så gott som slut.

– Hos oss är de helt slut i både webblaget och på vårt fysiska lager, men kan finnas på enstaka apotek, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Han berättar att de beställde nya munskydd hos leverantören i slutet på januari för leverans i mitten på februari, men att det fått det framflyttat till mars.

Försäljningen ökade med över 200 procent

På Kronans apotek är svaret detsamma.

– Vi har nästan slut på vårt lager och vi försöker hitta nya leverantörer eftersom våra befintliga har svårt att leverera under mars, säger Linda Wakeham, presskontakt på Kronans apotek.

Har ni märkt en ökning i efterfrågan sen utbrottet?

– Ja absolut, snittförsäljningen i januari och februari fram till nu är över 220 procent jämfört med samma period förra året.

Slut hos flera leverantörer

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, ser också en ökning i försäljningen av munskydd.

Och precis som flera av de andra apotekskedjorna påverkas deras leveranser av att det även är slut hos leverantörerna.

– Det som hänt nu under januari är en extrem ökning och de vi hade i lager tog slut nu under februari. Vi använder en leverantör som levererar till flera ställen utanför Sverige och det har gått åt.

Skyddar inte mot virussmitta

Alla fem apotekskedjor svarar att de är noga med att poängtera för sina kunder, både de som besöker apoteken och de som ringer eller besöker hemsidan, att munskydd inte skyddar mot virussmitta.

– Vi är jättetydliga så att kunderna inte går in i en falsk trygghet. Munskydden handlar inte om att skydda sig själv utan att skydda andra, det är viktigt att vi alla är noga med det, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat och tillägger att för att skydda sig själv handlar det främst om handhygienen.

Den information som de hänvisar till kommer från Folkhälsomyndigheten och det är också dit som kunder hänvisas om de behöver mer information.

– Samtidigt drivs det här ju på av att man i media och i tidningar ser människor med munskydd, säger Linda Wakeham, presskontakt på Kronans apotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddar munskydd mot coronaviruset?

Munskydd ska inte förväxlas med andningsskydd, som finns av mer avancerad modell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet