Foto: SVT

Uppmaningen till allmänheten: Bunkra inte andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Godkända andningsskydd kan komma att bli en brist inom sjukvården. Därför riktar infektionsläkaren Erik Salaneck en uppmaning till allmänheten: – Bunkra inte andningsskydd, sjukvården behöver de här resurserna.

I takt med att antalet smittade av coronavirus stiger ökar efterfrågan på nödvändig skyddsutrustning för vårdpersonal.

En potentiell bristvara har visat sig vara godkända andningsskydd, ej att förväxla med enklare så kallade munskydd.

– Hela sjukhuset har ansträngt sig maximalt för att få fram fler andningsskydd. Det är svårt för efterfrågan är enorm, både nationellt och internationellt, säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska universitetssjukhuset.

Används i flera branscher

Andningsskydd behövs inte bara inom infektionsvården utan påträffas i flera olika branscher. De används bland annat av byggarbetare, billackerare och svetsare.

– Det som är bra är att man kan hitta dem på andra ställen än inom sjukvården. Vi arbetar jättehårt med att få fram fler, säger Erik Salaneck.

Bunkra inte

Men resurserna är inte oändliga och ett högt tryck gör att de riskerar att ta slut. I dagsläget finns två typer av andningsskydd som är internationellt godkända för vårdpersonal – så kallade FFP2 och FFP3.

– Vi uppmanar allmänheten att inte bunkra dessa, sjukvården behöver de här resurserna, säger Erik Salaneck.

Hur många har ni i dagsläget?

– Det är svårt att svara på men vi har tillräckligt många för att vårda ganska många patienter i flera dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.