Johan Giesecke är rådgivare åt WHO:s generaldirektör i smittskyddsfrågor. Foto: TT

Smittskyddsexperten: ”Tycker inte att man ska resa utomlands i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Undvik onödiga utlandsresor de kommande veckorna. Det säger smittskyddsexperten Johan Giesecke med anledning av coronavirusets spridning i omvärlden.
– Jag kommer själv ställa in en arbetsresa till Liverpool nästa vecka, säger han till SVT Nyheter.

Den senaste veckan har coronaviruset fått snabb spridning i flera länder utanför Kina. I Sydkorea har man på kort tid nått över 1 500 bekräftade smittofall. I Italien har 400 personer insjuknat i covid-19.

I takt med att viruset sprids har oron bland svenska resenärer växt. Många ställer sig frågan hur man bör tänka kring kommande utlandsresor.

”Undvik utlandsresor”

Johan Giesecke, professor emeritus vid Karolinska institutet och nu rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, anser att man bör undvika utlandsresor för tillfället.

– Om man inte måste åka tycker jag man ska stanna hemma, säger han.

Han ger rådet att avvakta några veckor och se hur spridningen av viruset utvecklar sig. Den som trots allt vill resa utomlands bör köpa en ombokningsbar biljett anser han.

Johan Giesecke gör inte skillnad på områden som just nu är drabbade av virusutbrottet, som norra Italien, och andra resmål.

– Utbrottet i Italien började för en vecka sedan och fick snabb spridning. Det finns inget som säger att det inte också skulle kunna ske i USA, Marocko eller något annat land.

Upp till var och en

Han understryker att risken att smittas är liten, även vid utlandsresa, och att det är upp till den enskilde resenären att ställa risken mot den eventuella nyttan av en resa.

– Var och en måste göra bedömningen själv, det kan ingen myndighet tala om för dem.

Utrikesdepartementet avråder i nuläget från alla resor till Hubei-provinsen i Kina och från icke nödvändiga resor till Iran och övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao.

– Vi gör en löpande bedömning av situationen i olika länder. Men i slutändan är det upp till resenären själv att avgöra om om man vill resa eller inte, säger Julia Eriksson Pogorzelskavid UD:s presstjänst.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet