Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inrikesminister Mikael Damberg (S) om planerade krav på negativt covid-19-test för inresa i Sverige. Foto: SVT

Inrikesminister Mikael Damberg: FHM:s testkrav snabbutreds

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför striktare coronarestriktioner och krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare som reser in i landet.

Det fick inrikesminister Mikael Damberg (S) att blixtkalla till presskonferens på lördagen, där han meddelade att besked kommer i nästa vecka.

– Vi räknar med att få in remissvar på måndag och efter det kommer regeringen att fatta snabba beslut.

Spridningen av ett antal nya varianter av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, oroar politiker och myndigheter på flera håll i världen.

Flera nya restriktioner

Folkhälsomyndigheten anser att det i nuläget är svårt att bedöma vilka länder som har en stor förekomst av dessa virusmutationer.

I ett försök att begränsa spridningen skickade myndigheten på fredagseftermiddagen en hemställan till regeringen om hårdare restriktioner och testkrav, där man föreslår:

  • Skärpta restriktioner för inresande till Sverige från samtliga länder.
  • Krav på att utländska medborgare (födda 2004, och tidigare) vid inresa ska uppvisa ett negativt covidtest, som är max 48 timmar gammalt.
  • Svenska medborgare och övriga som reser in i landet och av olika skäl inte har testat sig innan avresan ska göra det på ankomstdagen.
  • Hemkarantän i sju dagar samt coronatest dag 5 rekommenderas för alla resenärer.

Under presskonferensen meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen har analyserat förslaget och avser att snabbt fatta beslut i frågan, men att man behöver inhämta ytterligare information från berörda myndigheter.

– Vi skickar därför nu Folkhälsomyndighetens hemställan på en blixtsnabb remiss till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket.

På måndag ska myndigheterna återkomma, och besked kommer att fattas ”kort därefter”.

”Tufft krav för inresa”

Sedan tidigare råder inreseförbud till Sverige från de flesta länderna utanför EU, inklusive Storbritannien men även Norge och Danmark.

– Det blir ett tufft krav för att resa in i Sverige från andra länder, konstaterar Damberg. I praktiken blir det ett inreseförbud för alla länder, och sedan får man undantag från det förbudet om man har ett negativt covidtest.

Damberg uppger även att regeringen har fått information om att EU ”inom ett par dagar” förväntas komma med nya rekommendationer kring reserestriktioner med anledning av covid-19, vilka sannolikt kommer meddelas i början av nästa vecka.

Folkhälsomyndigheten föreslår att arbetspendlare ska undantas från de nya rekommendationerna om förslaget går igenom, förutsatt att de testas minst en gång per vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet