”Smittspridningen i Skåne är lägre än på Själland”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) och hoppas att till exempel skåningar snart ska slippa gränskontrollerna mot Danmark. Foto: Johan Nilsson/Claudio Bresciani/TT

Inrikesministern: ”Ett problem att hela Norden inte är öppet”

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Danmark öppnar gränsen mellan länderna. Men för svenskar är det fortfarande stopp för turistande hos våra grannar. Det hoppas inrikesminister Mikael Damberg (S) att det snart ska bli ändring på.- Jag tycker att det är ett problem att Norden inte är öppet, säger han till SVT Nyheter.

När Norges statsminister Erna Solberg presenterade överenskommelsen med Danmark under torsdagen var hon tydlig.

– Smittsituationen ser annorlunda ut i Sverige, konstaterade hon.

Därför är det inte lika lätt för grannländerna att öppna gränsen mot oss.

Skåningar kan få resa till Danmark

Men det hoppas Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) att det snart ska bli ändring på.

– Vi har själva inga begränsningar för nordiska turister att få komma till Sverige och spendera sina pengar i vårt land. Under förutsättning att de följer de svenska reglerna och rekommendationerna. Jag tror att vi alla har att vinna på att långsiktigt ta bort de här gränsrestriktionerna och återkomma till ett normalt tillstånd i det nordiska samarbetet, säger han till SVT Nyheter.

Damberg är tydlig med att bollen ligger hos våra grannländer. Med Danmark förs konkreta diskussioner om försök att hitta regionala lösningar som eventuellt skulle kunna öppna för skåningar att resa till Danmark.

– Det är många skåningar som har reagerat på att de inte kan resa till Danmark när danskar kan resa till Sverige. Detta samtidigt som smittspridningen i Skåne är lägre än på Själland. Det skulle innebära att man kan titta på en regional lösning för Skåne mot Danmark. Men det är lite för tidigt att säga något ännu, säger Damberg.

Solberg: ”Svårast att hitta lösning med Sverige”

Även med Norge förs likande diskussioner.

– Jag noterar att i det samarbete som Danmark och Norge har ingått så ingår det rekommendationer om att inte turista i huvudstadsregionen Köpenhamn. Och det är möjligt att det finns liknande resonemang som Norge vill föra med Sverige, säger Damberg utan att gå närmare in på hur diskussionerna går.

Helt lätt ser det ändå inte ut att bli. Norges statsminister Erna Solberg betonade under torsdagen att Sverige är det av grannländerna som de har svårast att hitta en lösning med. Men samtidigt ger hon en liten öppning som tyder på att hon är inne på en liknande lösning som den Damberg talar om.

– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige. Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, säger Erna Solberg till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.