I dag har svenska Röda korset cirka 600 miljoner kronor i bla aktier och fonder. Cancerfonden har runt en miljard kronor investerade i aktier, aktiefonder och andra typer av värdepapper. Foto: TT

Hjälporganisationerna tar stora risker med givarnas pengar

Uppdaterad
Publicerad

En genomgång som SVT Nyheter gjort visar att de svenska ideella hjälporganisationerna tillsammans har placerat miljardbelopp på börsen. Ett undantag är Läkare utan gränser som i stället placerat pengarna på ett bankkonto. – Vi har gjort ett aktivt val att inte ta risker med givarnas pengar, säger generalsekreteraren Marie Mörth.

Under finanskrisen 2008 och 2009 förlorade Röda korset stora belopp efter att man köpt aktier och fonder för en stor del av givarnas pengar. I dag har svenska Röda korset cirka 600 miljoner kronor i bland annat aktier och fonder. Cancerfonden har runt en miljard kronor investerade i aktier, aktiefonder och andra typer av värdepapper.

Röda korset: Finanskris ”drabbar alla”

De senaste fyra åren har avkastningen varit positiv. Enligt Röda korsets styrelseordförande Bo Hermansson bör man undvika att ta för stora risker med givarnas pengar.

Välgörenhet

– Man ska minimera risktagandet, säger han.

Hur ser du på att ni under förra finanskrisen tappade en stor del av ert kapital?

– Då skedde den förvaltningen i en annan struktur.

Får vi en ny finanskris drabbar den ju er igen?

– Ja, men det drabbar alla i så fall, säger Bo Hermansson.

Men inte riktigt alla. Det finns organisationer som valt att helt och hållet avstå från att spara ihop ett stort kapital från givarnas pengar och investera det på börsen. En av dem är Läkare utan gränser.

– Vi har pengarna på ett vanligt bankkonto. Det blir bara korta tider för vi skickar pengarna vidare till den verksamhet som bedrivs i fält. Pengarna ska vidare till fältverksamhet så fort som möjligt, säger Marie Mörth, generalsekreterare för Läkare utan gränser.

Varför använder ni inte pengarna till att köpa aktier och fonder så att värdet kan stiga ännu mer?

– Vi har gjort ett aktivt val att inte ta risker med givarnas pengar. Om man tar risker för att öka värdet på pengarna så tar man också risken att värdet på pengarna eventuellt minskar. För oss är det viktigt och löftet till våra givare är att vi tar inga risker, vi skickar vidare pengarna så snart det är möjligt för att bedriva vårt humanitära och medicinska arbete, säger Marie Mörth.

Finansman: Dåliga och dyra fonder

Röda korset har genom åren samlat ihop ett ansenligt kapital. Av tillgångarna på drygt en miljard har organisationen placerat drygt 600 miljoner kronor i aktier, aktiefonder och så kallade hedgefonder. Resten är huvudsakligen placerade i olika typer av ränte- och obligationsfonder.

LÄS MER: Insamlade miljoner går till fondavgifter

Enligt Röda korsets styrelseordförande har Röda korset samlat ihop en stor buffert som man till stor del placerat i aktier för att bland annat kunna driva organisationen under en övergångstid ifall man skulle behöva avveckla verksamhet i Sverige. Men ett viktigt skäl är också att man hoppas att aktieinvesteringarna ger ett överskott som man kan använda för att finansiera organisationens löpande kostnader.

– Det är för att få en förräntning på kapitalet, säger Bo Ludvigsson, finanskonsult och styrelseordförande för svenska Röda korset som också påpekar att investeringarna gett ett överskott de senaste fyra åren.

Insamlingsorganisationerna får också kritik för att flera av deras placeringar är dyra och går dåligt. En stor del av fonderna slår inte jämföresleindex. Till exempel har både Cancerfonden och Röda korset investerat i så kallad hedgefonder. Fonderna har sedan 2015 inte gått särskilt bra.

– Det är generellt sett dyra fonder som dessutom gått dåligt de senaste åren. De tycker jag man ska undvika, säger Per H Börjesson, vd för investmentbolaget Spiltan och författare till flera kritiska böcker om fondbranschen.

”Naturligtvis ett risktagande”

Enligt Bo Hermansson har man köpt in sig i hedgefonder för att öka chansen till avkastning.

– Vi måste sprida våra risker. Om vi ska få en förräntning av kapitalet måste vi göra andra placeringar än vad man gör traditionellt, säger Bo Hermansson.

Hur ser du på att ni har hedgefonder som anses ha hög risk?

– Ja, men för att nå upp till vårt förräntningskrav måste vi bredda våra investeringar.

Men de har ju gått back nu?

– Man får titta över tid. Det är naturligtvis ett risktagande.

Grafik på hur många miljoner som investerats i aktier på börsen. Foto: SVT

Cancerfonden, som är en av de största insamlingsorganisationerna, har över två miljarder kronor i olika värdepapper. Av dem har Cancerfonden placerat drygt 800 miljoner i aktier och aktiefonder.

Rädda barnen har drygt 300 miljoner kronor i värdepapper, varav cirka hälften i aktier och aktiefonder. Frälsningsarméns värdepappersförmögenhet är cirka 200 miljoner medan den största Stadsmissionsföreningen, den i Stockholm, har drygt 100 miljoner kronor.

Enligt författaren och finansmannen Per H Börjesson bör ideella organisationer tänka extra noga när de placerar givarnas pengar på börsen.

– Man bör vara extra försiktig. Det är synd om det blir mindre pengar till de välgörande ändamålen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Välgörenhet

Mer i ämnet