Foto: SVT

De söker akut ekonomisk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker akut ekonomisk hjälp hos frivilligorganisationer. De flesta är ensamstående, sjuka eller arbetslösa, men det blir också vanligare att de med både heltidsjobb och hus behöver hjälp.

Giving People är en av organisationerna som märkt att en ny samhällsgrupp behöver hjälp. Det handlar om de som har både hus och jobb, men som på grund av en separation eller kortare sjukskrivning inte får ekonomin att gå ihop.

– Allt fler hamnar i dag i en situation där de måste välja mellan räkningar och mat. Det enda socialen säger är att de ska skjuta upp sina räkningar, och vad är det för råd? Det enda som händer är att man skjuter upp problemet, säger Linda Hellquist, grundare av Giving People.

Tacksam och rörd

Sedan starten i september har Giving People hjälpt över 2.100 barnfamiljer över hela landet. Det handlar främst om mat, men även blöjor och kläder. Varje ärende kontrolleras noggrant och hjälpen kommer oftast fram inom ett par dagar.

– Det betyder jättemycket. Utan det här vet jag inte hur jag skulle fixa att ge mat till barnen den här månaden. Jag är tacksam och rörd över att det finns så många snälla människor som har möjlighet och vill hjälpa till, säger ”Emma”, som är ensamstående med fyra barn.

Giving People är en ideell organisation som startade i mitten av september 2013. Deras mål är att ge akut hjälp till barnfamiljer i ekonomisk kris. I dagsläget har de 8.500 givare över hela landet och 70.000 följare på Facebook.

Giving Peoples hemsida

Giving Peoples Facebooksida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Välgörenhet

Mer i ämnet