• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Insiders storhandlar aktier under krisen

Publicerad

Insiders på börsen passar nu på att köpa aktier till fyndpriser. Senast vi såg en sådan köpvilja i den gruppen var 2008 under brinnande finnanskris strax innan det vände och började gå upp igen.

-Det är de ledande befattningshavarna i bolagen. Det är vd och styrelsen, alltså specialister i bolagen, säger Erik Lidén, vd för fondbolaget Sientia.

Alla som äger aktier i ett börsbolag och har en andel som minst motsvarar tio procent av kapitalet eller rösterna, registreras i finansinspektionens insynsregister. Där kan man följa aktiviteten hos många av dem som räknas till insiders.

Agerar före uppgång
Erik Lidéns affärsidé är just att följa insiders agerande på börsen.

-Vi har inte sett en sådan köprusch sedan finanskrisen. Alla vet nog vad som hände efter 2008 när börserna började vända, säger han.

-Insiders agerar före börsuppgångar. Vi har sett det förr och nu ser vi samma sak igen.

Även om det brukar vara ett tidigt tecken på att det börjar våras för börsen är Erik Lidén försiktig med att förutspå några uppgångar.

Det är helt enkelt för många variabler som spelar in för att någon ska kunna veta.

Erik Nordström
erik.nordstrom@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer