Just nu gör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en tillsyn på Tysslinge. Foto: Marcus Ericsson/TT

Intagna hade sex framför Sis-personal

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar tillåts sova stor del av dagen och ha kvar sina telefoner trots begränsning. Och det har även förekommit att intagna haft sex med besökare framför personal.

Det är några av de missförhållanden som framkommit när Ivo nu granskar Tysslinge, ett av Sis två ungdomshem med högsta säkerhetsklass.

SVT har i flera publiceringar granskat den statliga ungdomsvården som bedrivs av Statens institutionsstyrelse (Sis). Enligt anställda är det ungdomarna som styr inne på institutionerna.

– De starkaste blir ledare. Det är ganska vanligt att de har någon form av indrivningsverksamhet, att de andra ungdomarna får betala hyror och så vidare för att bo på sitt rum, berättade nyligen en Sis-anställd som av rädsla för repressalier ville vara anonym.

Läkare slog larm

Just nu gör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en tillsyn på Tysslinge, ett av Sis två hem med högsta säkerhetsklass. Detta efter att en läkare och en psykolog på Tysslinge slagit larm om missförhållanden, vilket Ekot rapporterat om.

Enligt Ivo bedrivs inte verksamheten med god kvalitet och är inte heller trygg och säker.

Ungdomarna fortsätter enligt Ivo bedriva brottslig verksamhet när de är inskrivna vid ungdomshemmet, tillåts sova under en stor del av dagen, och personalen utsätts för otillbörlig påverkan.

Samlag framför personal

Det förekommer också uppgifter om personal som är påverkad av narkotika, något som tillbakavisas av Sis.

Vid två tillfällen under 2022 ska personal varit närvarande när intagna hade samlag med besökare – utan att ingripa. Något som utretts enligt Lex Sarah.

En anställd som SVT har pratat med beskriver det som ”ytterst problematiskt” att personalen inte ingrep.

”Självklart ska det inte förekomma”, kommenterar Sis presstjänst via mejl till SVT. ”Med anledning av det inträffade genomfördes en rad åtgärder på Tysslinge.”

Den medarbetare som bevittnat umgänget jobbar inte längre kvar, enligt Sis.

Har startat ”sömnskola”

Enligt Sis har åtgärder vidtagits med anledning av Ivos tillsyn och det nuvarande läget på Tysslinge bedöms vara ”betydligt mer stabilt jämfört med oktober”.

En av de konkreta åtgärderna är att man startat en så kallad sömnskola för att undvika att ungdomarna sover hela dagarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade inget val...” Hans Grahn, tidigare Sis-anställd, vittnar om att de intagna styr inne på ungdomshemmen med högst säkerhetsklass. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.