”Inte alltid klokast att fatta långsiktiga beslut i en krissituation”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler uppgifter pekar mot ett svenskt Nato-medlemskap. Samtidigt talas det om en partidialog inom Socialdemokraterna. Vad tycker egentligen två namnkunniga socialdemokrater om processen? Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i Socialdemokraterna, och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, gästade kvällens Aktuellt. 

– Jag förstår att vi har en verklighet som gör att vi pressas och jag inser dessutom att utvecklingen går mot en ofrånkomlig slutsats, sa Lars Stjernkvist.

– Men just därför tycker jag att även om vi är pressade och det är en akut kris så måste vi ändå väga argumenten för och emot. Det är inte alltid klokast att fatta långsiktiga beslut i en krissituation.

Sverige och Nato

”Inget spel för galleriet”

Anders Lindberg bytte nyligen fot i Nato-frågan, vilket han menar hade sin grund i två saker: Dels Rysslands invasion i Ukraina, dels att Finland drar slutsatsen att man vill bli medlem i Nato.

På frågan om den interna processen inom S är det ett spel för galleriet svarade Lindberg:

– Jag tro inte det. Jag tror man ska vänta tills beslut är fattade men jag tror det kommer att vara så här fram till att besluten fattas. Med rykten i tidningarna, anonyma uppgiftslämnare och rykten om vad USA sagt eller inte sagt.

– Men sen är det så att utvecklingen går åt den här riktningen. Men innan klubban fallit så är inte saker beslutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet