SVT:s Nitzan Cohens stora guide till nyårsvädret. Foto: TT/SVT

SVT:s meteorolog: ”Inte det trevligaste nyårsvädret”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som ser fram emot att titta på fyrverkerierna på nyårsafton. Men i år är det dåliga utsikter för klar sikt på tolvslaget – med ett par undantag.- I södra Norrland och delar av Svealand är det störst chans till god sikt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det är ett passerande lågtryck som kan bli boven i nyårsdramat, berättar Nitzan Cohen.

– Sämst chans för god raketsikt är det i nordligaste Norrland, där det väntas snö, och större delen av Götaland. Där kommer det in mild och fuktig luft och det blir mycket moln och lokal dimma.

– Dessutom är det inte det trevligaste nyårsvädret, för det blir ganska blåsigt på grund av det här lågtrycket, säger Nitzan Cohen.

Där blir sikten bäst

Läget är dock inte likadant överallt i landet och på vissa håll ser det ut att bli en klarare natt.

– Tendensen är att det i sydöstra och delar av mellersta Norrland, samt västra och norra Svealand är störst chans till nästintill klart väder.

Osäkra detaljer

Nitzan Cohen poängterar att detaljerna i prognosen är fortfarande lite osäkra – speciellt detaljer i molnigheten.

– Lågtrycket kan passera snabbare eller långsammare och det kan ge stor påverkan på enskilda platser. Men det här kan vara ett bra riktmärke för den som vill planera tolvslaget, säger Nitzan Cohen.

Se Nitzans nyårsprognos i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.