Ledarnas fackförbundsordförande Annika Elias. Foto: TT

Intern gräddfil på bostadsmarknaden för fackanställda

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm råder bostadsbrist – men inte för fackanställda. Dagens Industri har avslöjat att fackförbundet Ledarna delar med sig av förstahandskontrakt på centralt belägna lägenheter till sina anställda, och även till deras anhöriga.

Förra året avslöjades att utrikesminister Margot Wallström (S) fått ett lägenhetskontrakt av fackförbundet Kommunal. I samma vända avslöjades även att tre av fyra LO-toppar fått förstahandskontrakt genom ett förbund.

Sedan dess har Kommunal stramat upp reglerna, men nu avslöjar Dagens Industri att Ledarna – ett fackförbund för chefer – fortfarande har som policy att ge förstahandskontrakt till anställda, i centralt belägna lägenheter vid Fridhemsplan på Kungsholmen.

Kontrakt till anhöriga

– Om man är anställd på Ledarna får man ställa sig i en intern bostadskö där hälften av de här lägenheterna fördelas. Det är vår policy. Jag tycker det är okej. Jag tycker det är bra, säger Ledarnas fackförbundsordförande Annika Elias till Dagens Industri.

Lägenhetskontrakt har inte bara gått till anställda, utan även till de anställdas anhöriga – däribland barn, barnbarn och syskonbarn.

– Vi har tidigare upplåtit lägenheter till närstående eller för oss kända människor, säger Ledarnas vd Per Hedelin till Dagens Industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.