Kriminalvården får kritik i en intern rapport. – Vi tar det på största allvar, säger Minna Forsblom som är enhetschef för arbetsgivarstöd och arbetsmiljö på Kriminalvården. Foto: SVT/TT

Intern rapport: ”Tystnadskultur” inom Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården präglas av en ”tystnadskultur” och chefer som inte agerar mot olämpliga beteenden. Bilden framkommer i en intern rapport som SVT tagit del av. Ledningen säger att man tar kritiken på allvar.

Kriminalvårdens internrevision har gjort en enkät bland de anställda, som en del av en större granskning av myndighetens etikarbete. Enkäten visar att det visserligen råder en öppenhet kring etiska frågor, men också att chefer inte tar olämpliga och oetiska ageranden på tillräckligt stort allvar.

Ungefär hälften av de svarande uppger att olämpligt och oetiskt agerande bara uppmärksammas ”i viss utsträckning”, och att cheferna inte tillräckligt tydligt markerar vad som är oacceptabelt.

– Vi tar det på största allvar, säger Minna Forsblom som är enhetschef för arbetsgivarstöd och arbetsmiljö på Kriminalvården.

Växande myndighet

Myndigheten kommer framöver att växa till följd av politiska beslut om bland annat skärpta straff. Revisorerna betonar därför vikten av att ledningen jobbar aktivt med etik- och värdegrundsfrågor. Man ger flera rekommendationer, bland annat att ledningen ska följa upp sin egen handlingsplan från 2016, något som enligt Minna Forsblom görs just nu.

Ledningen kommer dock inte att försöka ta reda på exakt vilka olämpliga ageranden som medarbetarna menar fått passera.

– Det är jättesvårt eftersom alla svarat anonymt.

Tystnadskultur

I enkäten uppger hela 70 procent av de svarande att det i någon mån finns en tystnadskultur på myndigheten.

– Vi har förstått att den finns. Det är en gammal kultur som vi måste jobba med, säger Minna Forsblom.

Vet du mer om förhållandena inom Kriminalvården? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.