Birgitta Losman (MP), regionråd i Västra Götaland, besöker ett asylboende i Vänersborg. Foto: SVT

Intern kritik i Miljöpartiet mot migrationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Den striktare migrationspolitiken som Miljöpartiet gick med på i höstas möter hård intern kritik i partiet. Agenda har träffat lokala miljöpartistiska politiker som vill ändra reglerna snarast.

Det har gått några månader sedan den första chocken. Men de lokala miljöpartisterna har fortfarande svårt att riktigt förstå vad partiet gick med på i höstas.

– Det är tvärtemot vad vi stått för som parti. Vi har varit för öppna gränser, för barnrätt… det var våra idéer och de försvann på en eftermiddag, säger Nils Karlsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö.

Det var för att hjälpa de miljöpartistiska kommunalråden. Det var så Åsa Romson sade när den striktare migrationspolitiken presenterades vid en presskonferens i höstas.

– Hon gjorde det inte för min skull. Hade hon ringt mig hade jag bett henne göra något annorlunda, säger Nils Karlsson.

”Hade inte bett dem stänga gränsen”

– Jag kan fortfarande bli väldigt arg när jag tänker på att man skyllde på kommuner och landsting och regioner. Det var kanske snarare de statliga myndigheterna som har svårt att hantera situationen. Hos oss var det lite pressat, men absolut inte omöjligt. Och vi hade snarare bett om regeländringar och annat för att klara av det här. Vi hade inte bett dem stänga gränsen, säger Birgitta Losman (MP), regionråd i Västra Götaland.

I Vänersborg är miljöpartisterna på studiebesök på ett asylboende och det blir tydligt hur regeringens migrationspolitik drabbar dem som till exempel hoppas på att kunna få hit sin familj.

Omar Abdinasir på asylboendet berättar att han har en tvåårig son som han inte har hos sig.

– Jag försöker så gott jag kan att ha ett gott liv och skaffa nya vänner för att glömma alla problem, säger han.

Birgitta Losman säger till honom att ”vi är många som arbetar för att ändra reglerna”.

– Jag beklagar verkligen att det tar så lång tid för dig och jag hoppas att han kan komma hit, säger hon till Omar.

”Vi får försöka ändra regelverken”

– Man blir ledsen varje gång man hör att människor hålls isär. Det är bara att gå till sig själv, hur man skulle uppleva det, säger hon.

Och det är ditt parti som har bidragit till det här?

– Jag kan väl egentligen bara säga att då får vi försöka ändra regelverken. Det är det som vi internt i Miljöpartiet arbetar för, att ändra regeringens politik, det är ju det vi jobbar för, att vi ska få fler med oss, säger hon.

Tillfälliga uppehållstillstånd för barn, svårare för familjer att återförenas, och så gränskontroller. Det är mycket som går på tvärs mot vad de egentligen tycker. Och det är svårt att kombinera med FN:s barnkonvention som nu håller på att införlivas i svensk lag.

– De beslut som regeringen fattat när det gäller tillfälliga uppehållstillstånd till barn hade inte kunnat tas av en regering som respekterar barnkonventionen, säger Nils Karlsson.

Det är sagt att den striktare migrationspolitiken ska vara tillfällig. Men i Skåne där man under många år jobbat på att knyta sig närmare till Danmark är man orolig för att den nya politiken kommer att fortsätta.

”Skulle önska att man avbröt gränskontrollerna”

– När det börjar bli permanent, då byggs muren igen mellan Danmark och Sverige. Jag skulle önska att man avbröt gränskontrollerna nu, för det ser jag ingen nytta med, säger Annika Román (MP), kommunalråd i Helsingborg.

Vackra visioner om öppenhet och generositet krockade med verkligheten utan att Miljöpartiet var förberett. Så resonerar Malmös miljöpartister.

– Redan från början när man skriver in en sak i ett partiprogram är det ju bra att tänka på hur man ska realisera det. Vi kunde haft den här processen innan, så hade ingen hamnat i kläm och inga barn hade blivit lidande, säger Nils Karlsson.

Varför hade ni inte det?

– Vi var naiva.

Har ni slutat vara det?

– Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen att vi kan ta fram konkret politik nu och samla partiet kring detta.

Reportage i Agenda söndag 28 februari  kl 21.15 i SVT2. I studion Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.