Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner i Agenda. Foto: SVT

Wallner (MP): Lagen ska bli så kortvarig som möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet, säger i Agenda att hans parti arbetar för att den nya lagen med hårdare asylregler ska bli så kortvarig som möjligt.

Miljöpartiet har haft möten i helgen för att diskutera de nya hårdare migrationslagarna som partiet gick med på i höstas. Den interna kritiken i partiet är hård för att MP i regeringsställning har gått med på det här. I Agenda blev partisekreterare Anders Wallner pressad på varför partiet ställer upp på de hårdare reglerna och hur det tänker agera i framtiden.

– Anledningen till att vi träffades nu i helgen var att diskutera hur vi ska arbeta framöver. Nu gäller att utnyttja vår ställning i regeringen och i alla kommuner, landsting och regioner där vi styr, att nästa gång det kommer väldigt många människor till Sverige under kort tid, ska Sverige vara rustat för att klara av det, säger Anders Wallner.

Agenda

Hur länge kommer MP att stå bakom den här hårdare asylpolitiken?

– Det här är en tillfällig lag som ska gälla i tre år. Med en kontrollstation efter två år. Och vi arbetar ju nu för att den här lagen ska bli så kortvarig som möjligt. Vår uppgift är se till att fixa mottagandet och etableringen...

Men är ni beredda att försöka riva upp lagen innan tre år har gått?

– Vi jobbar ju för att delar av lagen skulle kunna sägas upp redan innan dess. Om man kan visa att det inte är ett problem för Sverige att det kommer hit många människor, om vi har mottagning och etablering som fungerar, då är det inte längre ett problem och de behövs inte de här reglerna.

Så ni ska klubba igenom en lag som ska gälla i tre år men ni vill egentligen inte att den ska gälla i tre år?

– Nej det är vi väl ganska tydliga med att den innehåller bitar som vi verkligen är emot och som vi inte skulle vilja införa. Men det viktiga för oss har varit att Sverige inte ska sluta följa asylrätten. Människor ska kunna söka sig till Sverige och få skydd, säger Anders Wallner.

Se hela intervjun genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet