I februari berättade SVT Nyheter att polisen startat en särskild insats för att hantera jättehögen av 13 000 tips om möjligt material med övergrepp mot barn från sociala medier.
Nu visar SVT:s granskning att interna rapporter varnat för att hanteringen inte följt lagen.
Varje polis har en skyldighet att anmäla brott, och de aktuella tipsen har genomgått en första sållning men inga anmälningar har upprättats.
Redan 2017 varnade en intern rapport för att man skulle få allvarlig kritik om polisens internrevision skulle granska hanteringen.
Ärenden hade gallrats
Fem år senare, 2022, skriver en jurist ett PM med rubriken ”Allvarliga brister vid hantering av rapporter om brott”.
När SVT får ut rapporten är den till stor del maskad, men av en omaskad version som vi får del av framgår bland annat:
- Vissa ärenden har redan hunnit gallras.
- Beträffande 1 900 rapporter har inte ens den första granskningen gjorts.
- Polisen har ”i en stor mängd fall inte följt vad som enligt författning åligger myndigheten”.
- Det finns risk att brott hunnit preskriberas.
Rapporten leder till att åklagare startar en förundersökning om misstänkt tjänstefel, men den läggs ned efter bara ett par förhör. Detta bland annat eftersom man inte kan placera ett eventuellt tjänstefel i hierarkin – just eftersom varningarna funnits så länge och ansvariga gått ”hela vägen till NOA ledning och redovisat det här ända upp till rikspolischefen”.
– Jag är chef över polisen med 35 000 anställda, jag kan inte svara på alla detaljer, men det här är en prioriterad fråga, säger Anders Thornberg (se video).
Han framhåller, liksom polisens pressavdelning i skriftliga svar till SVT, att man ökat resurserna och nu använder hela polisorganisationen för att hantera tipsen.
”Sviker våra barn”
Organisationen Ecpat är kritisk till hanteringen.
– Jag tänker framför allt att vi sviker våra barn och unga. Vi säger till dem att det inte är prioriterad brottslighet, säger generalsekreteraren Anna Karin Hildingson Boqvist.
7 000 förundersökningar efter insatsen
Den särskilda insats som SVT berättade om i februari är i dag avslutad. Sammanlagt har 13 000 ärenden omhändertagits, och man har tagit ställning till polisanmälningar och förundersökningar, uppger processledaren Björn Sellström i ett mejl till SVT.
Man har de gångna månaderna upprättat cirka 10 000 polisanmälningar och startat förundersökningar i cirka 7 000 ärenden.
Den särskilda insatsen är avslutad men tipsen fortsätter strömma in från den amerikanska organisation som samlar in dem från nätaktörerna, och de skickas fortlöpande vidare ut till polisregionerna. Hur stora köerna är i respektive region skiljer sig åt, enligt Björn Sellström.