Internatskolorna blir av med fördelar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra på reglerna för landets tre riksinternatskolor. Anledningen är att dessa har mer i bidrag än vad andra skolor har, rapporterar Ekot.

Skolorna får dessutom ta ut avgifter för undervisningen, trots att de tar emot kommunal skolpeng. Dessa särregler har uppmärksammats då en fjärde skola ansökt om att bli riksinternat.

Ett av riksinternaten, Lundsberg, har nyligen kritiserats av Skolinspektionen för att pennalism förekommer.

Blir vanliga friskolor

Utbildningsminister Jan Björklund betecknar de nuvarande reglerna som ”ganska märkliga”.

-Jag har inga invändningar mot riksinternatskolornas existens, men det bör vara samma regler för dessa skolor som för alla andra skolor. De får nu väsentligt mycket mer pengar än vad andra får och det är inte försvarbart. De har gått i gräddfil i regelverket, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Följden av utredningen blir helt enkelt att lagparagraferna om riksinternat försvinner, och att dessa skolor tappar intäkter.

-Det innebär inte att skolorna försvinner, men de blir vanliga friskolor. De kan ta ut avgifter för internat, men inte för undervisningen, säger Björklund.

TT

Fakta: 26 miljoner i statsbidrag

Så mycket får riksinternatskolorna i statsbidrag 2011:

Grenna: 10,6 miljoner kronor

Lundsberg: 3,7 miljoner

Sigtuna: 12,6 miljoner

Varken utbildningsdepartementet eller Skolverket har uppgifter om vilka avgifter skolorna tar.

Enligt Lundsbergs rektor tar skolan en årsavgift på cirka 200.000 kronor per elev och år.

Enligt Grennaskolans hemsida ligger skolans avgifter på mellan 145.000 och 270.000 kronor per läsår.

Systemet med riksinternatskolor infördes 1970.

Motivet var den ökade internationaliseringen och behovet av undervisning för utlandssvenskars barn. Sex av tio platser på internaten skulle förbehållas den elevgruppen.

Källa: Utbildningsdepartementet, Lundsberg och Grenna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.