• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Anders Hansen besöker en ASMR-studio i London. Foto: Din hjärna/SVT

Internetfenomenet ASMR: Det händer i kroppen

Publicerad

Har du sett ett av alla klipp på internet med människor som prasslar, viskar och skrapar – utan att fatta grejen? Då är du inte ensam, eftersom inte alla påverkas av ljuden.

– ASMR är inget hittepå, det är en reellt neurologiskt fenomen som uppskattningsvis en fjärdedel av alla människor kan uppleva, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och programledare för programmet Din hjärna. 

ASMR står för Autonomous Sensory Meridian Response och är en kittlande känsla som startar på huvudet och rör sig ner mot nacke och ryggrad. Känslan utlöses av prasslande, viskande och knäppande ljud, och videor där folk skapar dessa ljud har blivit något av ett fenomen.  

– Man kan undra varför hjärnan belönar sådant som signalerar närhet med starka lustupplevelser. En möjlig förklaring är att människan är ett flockdjur som behövt gruppen för att överleva, säger Anders Hansen. 

Inte alla upplever ASMR 

Det finns begränsat med studier om fenomenet, så Anders Hansen påpekar att vi ska vara försiktiga med att dra slutsatser. Men efter att ha tittat på de studier som finns uppskattar han att 20-25 procent av alla människor upplever en starkt positiv känsla av den här typen av ljud. Det verkar också som att förmågan sammanfaller med personlighetsdraget öppenhet, alltså viljan att ta till sig nya saker, idéer och miljöer.  

Ökad aktivitet i belöningscentrum 

Företeelsen ASMR skiljer sig från sexuell upphetsning eftersom pulsen inte ökar. Det är heller inte samma sak som avslappning eftersom kroppen även reagerar med svettningar. I hjärnan syns ökad aktivitet i den del av pannloberna som sitter mellan ögonen, vilket är den del som fokuserar på en själv. Även ämnena dopamin och oxytocin stiger.  

Forskare har tidigare påpekat i medier att dessa fysiska fenomen kan uppstå på grund av en upplevd psykisk njutning. Ungefär som att kroppen kan reagera fysiskt på placebopiller.  

– Personligen tror jag att ASMR är något som människor haft i alla tider, men som vi först nu satt ett namn på. Det är som fenomen naturligtvis neurologisk kuriosa men ändå intressant tycker jag, säger Anders Hansen.

Dopaminforskarens kritik: ”Bisarrt”

Anna Lembke är professor i psykiatri vid Stanfords universitet i USA. Hon är kritisk till ASMR-klipp, och menar att det är ett bevis på hur avskild från sin egen kropp människan har blivit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lebke: ”Vi är som flytande huvuden”. Foto: Din hjärna/SVT

Se faktaserien Din hjärna på SVT Play. Nästa avsnitt sänds i SVT1 klockan 20:00 tisdag den 17/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.