Intimkirurgi ledde till penisproblem

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal män runtom i Sverige har drabbats av komplikationer, bland annat erektionsoch smärtproblem, sedan de fått injektioner i penis med fyllnadsmedlet Macrolane.

Huruvida det är Macrolane eller sättet det injicerats på som ligger bakom är oklart, enligt kirurgen Jan Jernbeck vid Akademikliniken, som utreder vad som hänt.

Akademikliniken har nu slutat göra penisförstoring med Macrolane och planerar en lex Maria-anmälan av komplikationerna.

Några av de patienter som fått injektioner i penis med fyllnadsmedlet Macrolane har fått erektionsproblem och smärtproblem.

Andra uppger att fyllnadsmedlet har lagt sig ojämnt och blivit knöligt, enligt Jan Jernbeck, läkare vid Akademikliniken, som utreder komplikationerna.

-Produkten har av någon anledning hamnat för djupt, men vi vet inte hur mycket Macrolane spelar in, säger han.

Det rör sig om 8-10 kända fall under de senaste cirka 1,5 åren enligt Jan Jernbeck, varav fyra är hans egna patienter.

Huruvida det är medlet Macrolane eller sättet det injicerats på som ligger bakom komplikationerna är än så länge oklart, enligt Jan Jernbeck.

Jernbeck har arbetat med peniskirurgi i många år, och menar att han själv bara känner till ett tidigare fall av försämrad erektionsförmåga. Jernbeck har hållit kurser för andra läkare där han lärt ut hur Macrolane ska användas vid peniskirurgi på uppdrag av tillverkaren Q-med.

Bruksanvisningen kan komma att ändras

Bioteknikföretagets Q-meds produkt Macrolane var nyligen i blåsväder även på grund av att bröstimplantat med medlet kan försvåra upptäckten av tumörer vid mammografi.

Läkemedelsverket utreder detta för närvarande. Utredaren Gert Bruse berättar att man ”under de senaste dagarna” informerats av Q-med om en ändring i bruksanvisningen som innebär att Q-med avråder från användande av Macrolane vid penisförstoring.

Enligt Bruse har Q-med inkommit med ett sådant förslag. Orsaken till ändringen är att det finns för lite kliniska data kring effekterna.

Hittills har Läkemedelsverket dock inte fått in några biverkningsrapporter rörande de aktuella fallen och känner därför inte till några detaljer.

-Det sker en underrapportering inom det här området, tyvärr, säger Gert Bruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.