Fler köper fritidshus

Publicerad

Ovanligt många har i år köpt ett fritidshus. Anledningen är med största sannolikhet coronapandemin och reserestriktioner.

– Vi behöver ett primärt boende, fritidshus är något som kommer sen. Men det har verkligen blivit prioriterat i år, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Försäljningen av fritidshus gick upp 13 procent under de första åtta månaderna i år, jämfört med samma period förra året. Av allt att döma är det osäkerheten kring utlandsvistelserna som ligger bakom, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.

– Vi kan inte bevisa att det är just på grund av pandemin, men med all sannolikhet är det så. Man har tillbringat mer tid hemma och inte kunnat resa till andra länder.

Fritidshus prioriterade i år

Flest fritidshus har sålts i Stockholms län. Uppgången där har uppgången varit 31 procent, bara i Norrtälje har 50 procent fler fritidshus sålts de första åtta månaderna i år jämfört med 2019.

– En rörelse på 5-10 procent är normalt, men 50 procent fler – det är väldigt ovanligt. Oftast ligger fritidshus ganska konstant. Vi behöver ha ett primärt boende, fritidshus är något som kommer sen. Och det här sen har verkligen blivit prioriterat i år.

Även antalet sålda villor och bostadsrätter har slagit rekord. Hans Flink säger att han inte hade trott på den här utvecklingen tidigare i år.

– Man är hemma dygnet runt och det är väl så att man omvärderar sitt boende. Nu ska man inte längre bara sova och äta, nu ska man också ha ett kontor.

Efterfrågan kommer dämpas

Inför hösten kommer försäljningen av sommarhus att dämpas, däremot kan det bli så att fler intresserar sig för vinterfritidshus, tror Hans Flink.

– Vi har haft en fantastiskt fin sommar. Man har säkert funderat på att köpa ett fritidshus och så slår man till nu, men den stora mängd människor som vill köpa måste förr eller senare ta mattas av. Intresset för fritidshus kommer bestå, tror jag. Nu går vi mot en mörk och kylig årstid och vi får se om det händer något med vinterfritidshusen.

ÖKNINGEN LÄN FÖR LÄN

Så mycket har försäljningen av fritidshus ökat län för län

VÄSTERNORRLAND 59 procent

KRONOBERG 57 procent

NORRBOTTEN 36 procent

SÖDERMANLAND 33 procent

STOCKHOLM 31 procent

ÖSTERGÖTLAND 22 procent

HALLAND 20 procent

UPPSALA 16 procent

VÄSTMANLAND 15 procent

SKÅNE 15 procent

GÄVLEBORG 14 procent

DALARNA 12 procent

VÄSTERBOTTEN 11 procent

ÖREBRO 5 procent

JÖNKÖPING 0 procent

KALMAR 3 procent

VÄSTRA GÖTALAND 6 procent

JÄMTLAND 10 procent

GOTLAND 12 procent

BLEKINGE 15 procent

VÄRMLAND 17 procent

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.