Ayda Lund är en av de som reagerat på ministrarnas uttalanden och laddat upp en bild på sin sjuårige son Ion Lund på Facebookgruppen Inte min minister där han håller i en egengjord skylt med orden: ”Inte blond och blåögd. #Inte min minister”. Foto: Ayda Lund

Ion, 7, skrev en skylt till sina ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Inte blond och blåögd – inte min minister. På flera sociala medier har hashtaggen #inte min minister tagit fart.

Migrationsminister Tobias Billström och justitieminister Beatrice Ask har hamnat i skottgluggen på sociala medier efter sina uttalanden om den rasism som uppmärksammats i nyhetsrapporteringen de senaste veckorna.

Under hashtaggen #Inteminminister berättar människor på Twitter, Facebook och Instagram att de inte passar inte känner igen sig i bilden ”blond och blåögd”.

En av dem som kände att hon ville bidra till debatten är Ayda Lund som är en av många som laddat upp bilder på Facebookgruppen Inte min minister. Hon lade upp en bild på sin sjuårige son Ion och en egengjord skylt med orden: ”Inte blond och blåögd. #Inte min minister”.

– Ion frågade om han kunde få lära sig skriva. Då sa jag att han kunde få skriva det här. Jag förklarade vad det stod och vad ministrarna hade sagt. Han tittade med stora ögon på mig och förstod inte först. Jag sa att jag förstod inte heller. Då sa han ”sådana kan vi ju inte ha som bestämmer”, säger Ayda Lund till SVT Nyheter.

Kampanjen följer på Twitterupproret #Bästabeatrice som startade efter författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieministern i Dagens Nyheter.

Billström blev mordhotad

Kort därpå kom Billströms uppmärksammade uttalande om att det inte är ”blonda och blåögda” som gömmer papperslösa. Kritiken mot Billström gick till och med så långt att Ung vänsters ordförande i Luleå twittrade att han ville skjuta ministern – och tvingades avgå.

Ayda Lund säger att hon blivit ledsen över de uttalanden som gjorts.

– Hela familjen engagerar sig mot rasism och främlingsfientlighet.  Jag pratar med min son och vi läser tidningar och han ser på Lilla Aktuellt. Han ställer en massa frågor och jag försöker förklara, säger Ayda Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet