Irans ambassad på Lidingö. Foto: Janerik Henriksson/TT

Iran kallar hem ambassadör i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Iran kallar hem sin ambassadör i Sverige för att protestera mot domen mot den iranska medborgaren Hamid Noury, som dömdes i Stockholms tingsrätt i torsdags för mord och brott mot folkrätten.

”Islamiska republiken Iran har i protest mot uttalandet och den olagliga domen som utfärdats i Sverige mot Hamid Noury... beslutat att återkalla sin ambassadör i Sverige för samråd”, säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani i ett uttalande.

Domen ”baseras på grundlösa, förvrängda och påhittade anklagelser”, tillägger han.

UD: Känt missnöje

UD:s presstjänst konstaterar i ett mejl till TT att man fått besked om hemkallandet.

”Iran har angett att det beror på domen i Nourimålet. Det är sedan tidigare känt att Iran är missnöjd med rättegången och domen mot Nouri. Från svensk sida konstaterar vi att det svenska rättsväsendet arbetar självständigt”, skriver presstjänsten.

Efter livstidsdomen

Den nu 61-årige mannen dömdes till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran sommaren 1988.

Bara timmar efter att domen fallit skrev det iranska utrikesdepartementet i ett uttalande att det ”kraftigt fördömer detta politiska ställningstagande, som består av ogrundade och fabricerade anklagelser mot Iran och dess rättssystem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.