Under torsdagen dömde Hamid Noury till livstids fängelse för massavrättningar i Iran sommaren 1988. Nu reagerar den iranska regimen med att kalla upp den svenska ambassadören i Iran för samtal. Foto: Chris Anderson / TT

Iranska UD kallar upp svenska ambassadören efter domen mot Hamid Noury

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet i Iran har kallat den svenska ambassadören till samtal. Det efter domen i Stockholms tingsrätt mot Hamid Noury för mord och brott mot folkrätten, rapporterar Sveriges Radio.

Den iranska regimen är kritisk mot domen mot den iranske medborgaren Hamid Noury, som under torsdagen dömdes till livstids fängelse för deltagande i avrättningar av ett stort antal politiska fångar i Iran sommaren 1988.

Sveriges ambassadör i Iran, Mattias Lentz, är nu kallad till iranska utrikesdepartementet för samtal.

Det iranska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att det ”kraftigt fördömer detta politiska ställningstagande, som består av ogrundade och fabricerade anklagelser mot Iran och dess rättssystem” samt att Sverige är ansvarig för ”skadan orsakad de bilaterala relationerna”, rapporterar TT.

Den iranska ambassaden i Stockholm är också kritiska till domen och beskriver den som politisk och grundlös, enligt SR.

Svenska utrikesdepartementet har under fredagen tagit emot den iranska ambassadören på dennes begäran, skriver TT. UD kommenterar inte vad som framkom i samtalet.

SVT Nyheter söker svenska UD.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Zander, rådman, meddelande domen under en pressträff. Foto: Stockholms tingsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.