Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iranska basfartyg Makran på väg in i Östersjön. Foto: Danmarks flygvapenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Iran och Ryssland visar gemensamma muskler i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Två iranska örlogsfartyg har passerat in i Östersjön på torsdagen, uppger Danmarks försvarskommando till SVT.

Det är första gången Irans marin är i Östersjön så vitt det är känt. Och Ryssland har samtidigt skickat in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön – vilket aldrig tidigare har hänt.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Enligt CNN har USA:s försvarsdepartement Pentagon följt de två iranska örlogsfartygen i ungefär två månader. De hade då rundat Godahoppsudden och troddes vara på väg att korsa Atlanten. USA misstänkte först att de skulle leverera iranska vapen till Venezuela. Men sedan bytte de kurs mot Östersjön.

Danmarks försvarskommando bekräftar nu för SVT Nyheter att de iranska fartygen är på plats i Östersjön.

– De iranska fartygen Makran och Sahand korsade de danska sunden igår och befinner sig nu i Östersjön, säger Sören Damm Möller Lindhardt, presstalesperson vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

”Svårt att se vad som finns ombord”

Makran är ett så kallat basfartyg som blev operativt i början av 2021. Det är en ombyggd oljetanker med flera användningsområden, berättar FOI:s expert på marinstridskrafter, forskningsledare Niklas Granholm.

– Man kan ha den som helikopterbas eller ha marinsoldater ombord. Man kan ha den som bunkerfartyg för andra stridsfartyg så att man får en räckvidd och en flexibilitet som man normalt inte har.

Och vad kan den transportera?

– Det är svårt att se vad som finns ombord. Det kan döljas.

Små ubåtar till exempel?

– Det kan man tänka sig.

Första besöket

Enligt Niklas Granholm är det första gången som Irans marin är i Östersjön. Det andra iranska stridsfartyget är fregatten Sahand.

– Det här ses som ett tecken på fördjupade militära relationer mellan Ryssland och Iran. De har gemensamma intressen.

De iranska fartygen är inbjudna till marinparaden i Sankt Petersburg på söndag som blir den största hittills. Även fartyg från Indien och Pakistan deltar. Högtiden har firats i 325 år. Och i år har Ryssland tagit in tre atomdrivna strategiska ubåtar med robotar som sannolikt är kärnvapenbestyckade. Det har heller aldrig hänt förut.

– Det är en förändring i den försvars- och säkerhetspolitiska miljön vi bör observera, säger Niklas Granholm.

Kärnvapen ombord

Sedan år 2017 har en strategisk rysk ubåt deltagit i den årliga marinparaden sista söndagen i juli. På fredagen befann sig de tre strategiska ubåtarna i Finska viken.

Men är de skarpt laddade med kärnvapen?

– Det säger de inte. Det får man utgå ifrån att de är. Poängen är att de ska finnas i beredskap hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer