Irene Wennemo om ersättning till riskgrupper: ”Oerhört stora summor”

Publicerad

Sveriges riksdagspartier är överens om att riskgrupper bör få en ersättning för att inte behöva gå till jobbet. Men ännu har det inte blivit verklighet. Enligt Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet, finns det flera svårigheter med en sådan typ av ersättning. 

Medlingsinstitutet är en myndighet som arbetar med arbetstvister och den officiella lönestatistiken i Sverige. Ett av problemen med ersättning till riskgrupper är enligt Irene Wennemo den stora mängden svenskar som skulle ha rätt till ersättning. Enligt Socialstyrelsens uppskattning handlar det om drygt 200 000 personer.

– Om de lämnar arbetskraften och kommer in i en annan typ av ersättning är det väldigt svårt att avveckla den igen, säger Wennemo.

Coronapandemin

Till exempel kan det handla om att arbetsgivare som i dag försöker lösa problemet för riskgrupperna på andra sätt i stället skulle använda möjligheten till ersättning, och att man förlorar fotfästet i arbetslivet. Man vet heller inte hur länge den här situationen kommer fortsätta och åtgärden riskerar bli dyr för Sverige.

– Det är oerhört stora summor. Jag räknade lite enkelt och man landade på att det skulle bli årligen 40 miljarder, och då räknar man inte ens på skattebortfallet. Räknar man in det är vi nästan uppe på försvarets storlek. 

Se mer i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet