Mamman hävdar att sonen ska ha styrt familjen och att han emotsatt sig att lämna Syrien. Arkivbild från Raqqa. Foto: EPA/TT

IS-kvinnan i förhör – skyller på en död son

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade IS-kvinnan förlorade flera barn i kriget. Enligt åklagaren blev minst en av hennes pojkar barnsoldat – men i polisförhör hävdar kvinnan att familjen styrdes av en annan, nu avliden, son från det att han var 14 år.

”Där vi bodde, där är det män som styr, inte kvinnor”, säger kvinnan.

IS-kvinnan – som i dag blev den första personen att åtalas för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat – förlorade flera barn i krigets Syrien.

Kvinnan nekar till brott och menar att hon inte bär ansvar för att sonen rekryterats, uppger hennes försvarsadvokat. Åklagaren hävdar att kvinnan var medansvarig.

I de mycket omfattande förhören hävdar IS-kvinnan bland annat att hennes son NN – som inte är det barn som åtalet gäller – blev familjens överhuvud när hans pappa dog och att det var han som fick familjen att stanna kvar i kriget.

Pojken som då bara var 14 år ska enligt mamman ha emotsatt sig att lämna Syrien.

”Betedde sig som en man”

När förhörsledaren frågar IS-kvinnan hur en 14-åring kunde bestämma att hela hans familj skulle stanna kvar i kriget svarar hon att ”han var stark och betedde sig som en man”.

”Där vi bodde, där är det män som styr, inte kvinnor. Han brukade säga till mig 'mamma nu är du i Syrien, här vet du inte hur man ska göra, det är jag som vet'”.

Sonen, som också gifte sig med en kvinna som blev gravid, började enligt mamman strida för IS i samband med att kurderna började närma sig Raqqa.

”Han ville gå ut i strid, för de höll på att försöka omringa Raqqa. Han ville göra som sin far, han ville gå och strida mot fienden”, säger mamman i förhör.

Kort därefter dödades NN i strid.

”Han bodde med sin fru på våningen ovanför oss, och så kom han på morgonen och väckte mig. Han gav mig lite choklad och jag gick och lade mig igen. Lite senare på dagen ringer de och säger att han är sårad”, säger mamman i förhör och fortsätter:

”Han var rejält sårad, han hade förlorat hela benet. Och sedan några timmar senare så ringde de och sa att han är död”

Uppgifter: Ville lämna Syrien

I det omfattande förhörsmaterialet finns även mycket starka bilder på den bror som åtalet gäller. I bildmaterialet ses han posera bredvid två avhuggna huvuden på torget i Raqqa.

Enligt uppgifter till SVT ska den pojken ha velat lämna Syrien, men detta ska inte ha gått då hans mamma tagit hand om hans pass.

Istället omkom han i ett bombanfall när han, enligt mamman, var 16-år gammal. 16-åringen ska ha dött ett år efter brodern NN.

”Jag fick se ett foto på honom när han var död. Det var inte splitter som dödade honom utan chockvågen som dödade honom, den fick honom att flyga över taket och så trillade han ner. Han var redan död när han föll.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.