IS-kvinnan från Västsverige tog med fem barn till Syrien. Foto: Privat

IS-kvinna åtalas – ska ha använt son som barnsoldat

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Västsverige som återvänt till Sverige från IS åtalas för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott i Syrien.

Kvinnan ska bland annat ha använt sin son som barnsoldat, enligt åklagaren.

Den 49-åriga kvinnan ska ha rest till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS.

Hon återvände till Sverige 2020, och häktades den 23 september förra året misstänkt för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse.

Det är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militär utrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, säger kammaråklagare Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Barn under femton

De misstänkta brottet ska ha begåtts under perioden 2013–2016. Båda brottsrubriceringarna rör samma gärning, men på grund av lagändringar som trädde i kraft under tiden för det misstänkta brottet rubriceras det som både krigsförbrytelse och folkrättsbrott.

– Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, säger Reena Devgun i en tidigare intervju med SVT.

Nekar till brott

När kvinnan reste till Syrien tog hon sina fem barn med sig. Bilder som SVT Nyheter tidigare tagit del av visar familjens liv i det krigsdrabbade landet, hur några av barnen poserar med vapen och med lemlästade kroppar.

Två av barnen dog senare i Syrien, 14 och 18 år gamla. Två andra omhändertogs enligt LVU när kvinnan återvände med dem till Sverige. Enligt domen så ska barnen ha upplevt ”flertalet traumatiska händelser” i Syrien, men enligt kvinnan själv ska de ha levt ett normalt liv.

Kvinnan nekar till alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.