Nu träder Isabel Eriksson fram i programmet Skavlan och berättar om skräckdygnen i september 2015 Foto: SVT

Isabel var fånge hos bunkerläkaren: ”Han ville att vi skulle sova ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Hon drogades och fördes till en gård i Skåne, och vaknade i en bunker med en kanyl i armen. För första gången berättar nu bunkerläkarens offer Isabel Eriksson om skräckdygnen på gården i Skåne.

Historien om hur läkaren kidnappade Isabel i Stockholm och förde henne till en avsides gård i Skåne där hon hölls som fånga är ett av de senaste årens mest uppmärksammade kriminalfall.

Se mer: Hela programmet av Skavlan här

Hittills har kvinnan som han höll som fånge inte berättat sin historia i media. Men nu träder Isabel Eriksson fram i programmet Skavlan och berättar om skräckdygnen i september 2015. Hon berättar för första gången sin egen historia om hur hon drogades, kidnappades och vad det första var hon såg när hon vaknade upp i bunkern.

– Jag ser ett plåttak och en man som sitter på en stol bredvid mig och bara tittar på mig och så ser jag att jag har en kanyl i armen som jag hastigt sliter av, berättar Isabel och fortsätter:

– Så säger han att han har kidnappat mig och att han tänker ha mig inlåst i ett par år.

Han berättar alltså för dig vad hans plan är?

– Ja.

Då reagerar du starkt, som jag förstår.

– Ja, först så försöker jag anfalla honom och fly – jag attackerar honom med två spikar, men då jag fortfarande är så pass drogad blir det inget bra försök. Då tar han tag i mina handleder väldigt hårt och säger att om jag försökte något sådant igen så skulle han kedja fast mig vid sängen och bara ge mig knäckebröd att äta.

Hur kändes det? Du visste inte om du var över eller under marken?

– Det var kallt och dammigt, många cementsäckar överallt. Han berättade att han hade byggt det helt själv. Han berättade det i detalj, nästan som om han vore stolt över att ha byggt den.

”Ville att jag skulle skjuta honom”

Upplever du att han var svängig i humöret?

– Ja. En dag kom han in med en pistol och ville att jag skulle skjuta honom. Men jag kände att jag inte skulle kunna skjuta någon. Sen på fredagen kom han in en gång till med pistol och ville att jag skulle skjuta honom.

Förklarade han varför?

– På fredagen säger han att han inte skulle klara av att sitta i fängelse, så därför ville han att jag skulle skjuta honom. Men det visar sig att pistolen inte var riktigt. Det var ett test för att testa mina intentioner. Det var en väldig tur att jag inte tryckte av pistolen.

”En absurd situation”

Han säger att han ska kidnappa flera, men det klarar han inte. Och en dag säger han att du är fri. Säger han något till dig om varför han inte klarar detta?

– Ja, för på fredagen så åkte han tillbaks till Stockholm, han skulle hämta mina grejer som var i min lägenhet och så ser han att det sitter en lapp på min dörr där det står att jag är polisanmäld försvunnen och att polisen bytt lås. Då åker han tillbaks till bunkern och säger att då får jag säga att jag åkte med honom frivilligt, att vi ska hitta på en story.

Han tog med dig då till polisen, där ni får sitta i två timmar – en väldigt absurd situation?

– Jag kom in i ett rum, ensam med en utredare. Det var först då jag släppte masken och bröt ihop och kunde berätta att jag blivit kidnappad och att han som gjort det sitter där ute. Det var då de grep honom.

Läkaren saknade närhet

Den då 39-årige före detta läkaren dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för människorov. Fallet överklagades till hovrätten, som sänkte straffet till åtta års fängelse. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd valde att återkalla mannens läkarlegitimation. 

Under rättegången sade mannen att han kidnappningen skedde under vad han beskrev som ”inflytande av psykisk störning”. Han berättade också att han ville ha en flickvän och det var anledningen till att han kidnappade Isabel.  

Hon berättar för Fredrik Skavlan att läkaren hade ett stort behov av närhet.  

– Han ville att vi skulle sova ihop… och det var ju helt fruktansvärt att sova bredvid någon som hade kidnappat en. Han ville hela tiden ha kroppskontakt.

Jordgubbar med sömnmedel

När de båda möttes i hennes lägenhet i Stockholm hade läkaren preparerat jordgubbar med sömnmedel, som Isabel sedan åt. Hon fördes därefter med bil till läkarens gård i Skåne. Läkaren hade beställt masker för tiotusentals kronor och planen var att bära maskerna när han förde ut Isabel från hennes lägenhet i Stockholm. Maskerna ska inte ha använts, eftersom det var mörkt när läkaren förde ut henne ur lägenheten

I ett hus på gården hade läkaren byggt ett ljudisolerat utrymme, där Isabel hölls som fånge. Planen var att hålla henne som fånge under flera år.

Fotnot: Isabel Eriksson heter egentligen något annat

Fånge nästan en vecka

  • 10 september 2015 har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska. 
  • 12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan. 
  • 38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil. 
  • Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne. 
  • 18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp. 
  • 38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja. 
  • När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen. 

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.