Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin menar att den upptrissade retoriken om säkerhetsläget i Sverige tar för stor plats i debatten. Foto: SVT

Isabella Lövin: S har ryckts med i svartmålningen av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen besökte vice statsminister och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin SVT:s Agenda för att diskutera den ökade otryggheten i Sverige och den svartmålning av Sverige hon menar pågår inom politiken.
– Folk tror att Sverige håller på att kollapsa, och det stämmer inte, säger Lövin.

– Jag tycker att vi bör ha en mer nyanserad och sansad verklighetsbeskrivning och ton i debatten. Partiledardebatten blev såsom jag förutspådde – två partiledare stod och beskrev Sverige i termer av en krigszon, säger Isabella Lövin i Agenda.

Lövin menar att den ensidiga retoriken bortser från det som går bra i Sverige i dag.

– Man tävlar i att höja straffen och komma på fler repressiva åtgärder, men samtidigt talar man inte om att allt fler kommit i arbete, den urstarka ekonomin och den högsta sysselsättningsgraden i EU.

”Trissar upp retoriken”

Lövin undvek att i direkta ordalag kritisera Socialdemokraterna och Stefan Löfvens utspel om att det inte är uteslutet att sätta in militär mot gängkriminaliteten, men menar att även de har ryckts med i svartmålningen.

– Jag tycker att det är viktigt att man talar om lösningar och visioner, och det gör regeringen och statsministern. Men jag är rädd för att man trissar upp retoriken på ett skadligt sätt – människor tror att Sverige håller på att kollapsa, och det stämmer inte. Det får inte ta sådana proportioner att man talar om krig så att människor blir rädda.

– Statsministern har kommenterat uttalandet på Facebook, och det var naturligtvis inte fråga om att man ska sätta in militär i förorterna, utan snarare om hur man kan använda samhällsresurser. Vi ska naturligtvis inte använda militär i inrikesfrågor, det är polisens område.

”Måste göra miljön bättre”

Lövin framhåller att förebyggande sociala insatser är viktiga för att hindra att ungdomar i utsatta områden dras in i kriminalitet.

– Det handlar inte bara om poliser och brott och straff, det handlar om att vi måste göra miljön mycket bättre i dessa områden och fånga upp ungdomarna innan de dras in i kriminalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet