Livsmedelsinspektörer i Västra Götaland har samlat in och analyserat 150 prover från ismaskiner på nästan lika många serveringsställen.
Sammanställningen som TT tagit del av visar att drygt två tredjedelar fick anmärkningar eller underkändes helt.
Bland annat har man funnit tarmbakterier i vissa provsvar.
I fem procent av fallen var isen som serverades totalt otjänlig som livsmedel.
– Det är handhygienen det beror på eller att ismaskinen inte är ren från början, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Rengörs för sällan
Smutsiga fingrar och dåligt rengjorda maskiner gör alltså isen till en bakteriehärd som kan ge upphov till magsjuka med diarré och kräkningar som följd.
– Man ska rengöra de här ismaskinerna med jämna mellanrum och det kanske inte görs tillräckligt ofta eller tillräckligt noga, säger Thomas Vidholm, livsmedelsinspektör i Borås som har ansvarat för projektet.
Hans uppfattning är att restaurangerna vet hur de ska handskas med is men att rutinerna inte alltid följs.
– Ofta finns kunskapen men rengöringen kanske inte blir gjord så ofta som den bör göras, säger han.
Inga fekalier, tack
Bilden tros vara densamma över hela landet. Liknande undersökningar på senare år från Norrköping, Norrbotten och Stockholm har gett motsvarande resultat.
Och även om restaurangerna tycks ha skärp sig – testresultaten från 90-talet var betydligt värre – så måste ishygienen lyftas fram, anser Livsmedelsverket.
– Man kanske har behandlat de här ismaskinerna lite styvmoderligt. Man borde se det som vilket livsmedel som helst om man ska servera isen till dryck. Då får inga fekalier förekomma, säger Christina Lantz.
Om undersökningen
150 prover har under året tagits på ismaskiner på serveringsställen i 16 kommuner i Västra Götaland. Proverna gällde förekomsten av E.coli (ehec) och koliforma bakterier samt andra odlingsbara mikroorganismer.
* 5 procent av provsvaren var otillfredsställande.
* 63 procent fick godkänt med anmärkning.
* 32 procent var tillfredsställande.
(Källa: TT)