Isläget i Östersjön ännu inte akut

Uppdaterad
Publicerad

Trots den bistra vintern är det långt ifrån kaos i fråga om isläget i Östersjön. Men om Kung Bore fortsätter härja kan det få följder för sjöfarten.

-Det kommer ju att bli väldigt mycket istillväxt och isbrytning om det här håller i sig. Det kommer att få konsekvenser naturligtvis. Det kanske blir längre väntetider eller konvojer, men hittills klarar vi det utan problem, säger Tommy Gardebring, informationsansvarig på Sjöfartsverket.

Han säger att nuvarande isläge i Bottenhavet och Bottenviken liknar det som rådde inför julen 2002, då det också var tidig istillväxt. I södra Sverige är det också mer is än normalt, och till och med mer än vid samma tid 2002.

Men ännu är alltså läget inte alls akut. Och statistiskt sett brukar ismassan i Östersjön vara som störst först kring den 20 mars.

Isbrytaren Oden är på expedition i Antarktis. Sjöfartsverkets övriga sex isbrytare arbetar i Östersjön och i Vänern. Ännu har inte verket behövt ta in de tre brytarna i Viking-serien som vid behov hyrs av ett rederi.

Tommy Gardebring säger att allt rullar på normalt, men att läget kan förändras.

-Det enda man kan säga nu är att det ser ut att bli en riktigt rejäl isvinter om det här håller i sig.

I början av mars i år uppstod mycket svåra problem under några dagar. Sjöfartsverket avrådde rederierna från att lämna hamn.

Fartyg satt fast i isen runt om i Östersjön och svenska och finländska isbrytare hade bråda dagar. Utanför Kapellskär fastnade både fraktbåtar och passagerarfärjor och tusentals personer fick vänta på assistans av isbrytarna.

Men då rådde speciella omständigheter, påpekar Gardebring:

-Det som var lite extremt i mars var att det blev väldigt besvärligt läge i Ålands hav, och det hängde ihop med vindarna som gjorde att det blev en väldig isvall där som tryckte på.

Fakta: Sjöfartsverkets isbrytare

Sjöfartsverkets isbrytare och deras uppgifter just nu:

* Oden: på expedition i Antarktis.

* Atle: assisterar sjöfarten utanför Luleå.

* Ymer: assisterar utanför Luleå.

* Frej: assisterar utanför Skelleftehamn.

* Baltica: assisterar utanför Norrköping.

* Scandica: assisterar i Vänern.

* Ale: assisterar i Vänern.

Isbrytare som hyrs in vid behov:

Tor Viking II, Balder Viking och Vidar Viking: har ännu inte behövt hyras in.

Källa: Sjöfartsverket. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.