Foto: SVT/TT

IT-experten: Informationen som läckt kan innebära stora risker för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen inom Transportstyrelsen växer nu kritiken. Den hemliga information som hamnat hos länder i Östeuropa kan enligt IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun innebära stora risker för rikets säkerhet.
– Jag skulle inte tveka att sätta begreppet spioneri på den här händelsen, säger han.

Det handlar om hela det svenska registret över körkort, inklusive bilder. Det handlar om militär information och även information om alla fordon i Sverige, så väl privata som polisens och militärens fordon, information som nu finns hos olika länder i Östeuropa.

LÄS MER: Transportsstyrelsen läckte hemliga uppgifter

– Jag ser mycket allvarligt på det. En stor del av den svenska infrastrukturen har hamnat fel, säger IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

”Kan finnas information om broar och tunnelbana”

IT-säkerhetsexperten slår nu larm om att den läckta informationen kan innebära fara för rikets säkerhet.

– Jag kan gissa att det finns information om vägar och broars bärighet och även om hamnar. Vilken transportkapacitet de klarar av. Och för ett annat land, som Ryssland till exempel, så är det här facit på deras försvarsplanering, säger Joakim von Braun.

LÄS MER: Transportstyrelsens GD röjde hemliga uppgifter

Fick obegränsad tillgång till känslig information

Det var efter en IT-upphandling som IBM vann som stora mängder känslig information från Transportstyrelsen hamnade hos länder i Östeuropa. Tekniker i utlandet fick då obegränsad tillgång till hemlig information.

Det visar Säkerhetspolisens förundersökning som SVT tagit del av.

Det innebär att varken Säpo eller Transportstyrelsen hade kontroll på vilka personer som hanterade informationen som uppges kunna skada rikets säkerhet.

– Exakt vilken typ av information som finns var vet kanske inte ens IBM, säger Joakim von Braun.

LÄS MER: Löfven: Naturligtvis väldigt allvarligt

Fick avgå efter vårdslöshet

Redan i vintras fick Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren avgå, orsaken då uppgavs vara oenighet. Men efter att den kritiserade IT-upphandlingen blivit känd har statsminister Stefan Löfven bekräftat att upphandlingen var orsaken till att hon fick sluta och för en vecka sedan dömdes hon till strafföreläggande för vårdslöshet.

LÄS MER: Läckte uppgifter vid upphandling

Ett antal länder pekas ut, bland annat Tjeckien och Slovenien.

– Det kan vara militära förarbevis, särskilda tillstånd att handha fordon med explosiv vara med bensin. Och även annan information som rör Transportstyrelsens verksamhet. Som hamnar, sjöfart, flyg, järnväg, tunnelbana och så vidare. Den informationen finns nu utomlands.

LÄS MER: Åklagare: Myndigheter tar inte säkerheten på allvar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer