Maria Ågren avgick som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari. Foto: Liza Simonsson/SVT

SVT Nyheter avslöjar: Läckte uppgifter vid dataupphandling

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens förra chef Maria Ågren tillgängliggjorde sekretessbelagda uppgifter för främmande makt. Nu kan SVT Nyheter avslöja att det handlar om en stor dataupphandling som myndigheten gjorde 2015.

I Transportstyrelsens databas finns bland annat information om alla fordon i hela Sverige – privata, polisens och militärens. Och även alla körkortsinnehavares personuppgifter. Det är dessa uppgifter som hamnade hos utländska tekniker utan säkerhetsklassning.

– Jag ser väldigt allvarligt på att den här typen av uppgifter har hanterats på ett sätt som inte är i överensstämmelse med de lagar och regler som finns, säger infrastrukturminister Anna Johansson till SVT Nyheter.

IT-skandalen

Hur mycket uppgifter har läckt ut? 

– Det kan jag inte svara på. Det här är en polisundersökning och den här typen av uppgifter gäller rikets säkerhet och det kommenterar regeringen aldrig.

LÄS MER: Transportstyrelsens förra chef röjde hemliga uppgifter

Driften till Östeuropa

2015 genomförde Transportstyrelsen en stor upphandling där man ville lägga ut sin it-drift, som tidigare skötts av Trafikverket, på en extern part. IBM tog hem affären som var värd nästan en miljard kronor, en av de största svenska it-upphandlingar som någonsin gjorts.

IBM ska i sin tur ha förlagt driften till länder i Östeuropa. Detta enligt flera av varandra oberoende källor som SVT Nyheter pratat med. Utländsk personal fick alltså ansvar för svenska, sekretessbelagda uppgifter.

Den här upphandlingen är ju värd 800 miljoner, hur kan det gå så långt att man skriver på ett avtal? 

– Det får du nästan fråga de som varit involverade i den här upphandlingen och den här processen, men självklart ska de lagar och regler som finns till för att skydda känsliga uppgifter följas och det är oerhört viktigt att det sker, i synnerhet i så här stora upphandlingar, säger Anna Johansson.

LÄS MER: Säpo – Begick brottet vid upphandling

Ministern: ”Naturligtvis väldigt allvarligt”

Eftersom Transportstyrelsens servrar innehåller mycket känslig och hemlig information om både privatpersoner, fordon och infrastruktur är det inträffade extra allvarligt.

– Att man inte följer de säkerhetsrutiner och de föreskrifter som finns på det här området är naturligtvis väldigt allvarligt. Det är viktigt att dra lärdom av det här så att liknande misstag inte begås igen, säger Anna Johansson.

Arbetet med upphandlingen påbörjades innan Maria Ågren tillträdde som generaldirektör i mars 2015. Men Anna Johansson kan inte svara på om någon ytterligare person är misstänkt för brott.

– Inte vad jag känner till, men det är en fråga som polisen får svara på.

LÄS MER: Stefan Löfven om Maria Ågrens strafföreläggande: ”Väldigt allvarligt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet