Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren röjde sekretessbelagda uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren har fått ett strafföreläggande för vårdslöshet. Enligt Riksenheten för säkerhetsmål har hon röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet. Hon ska nu betala 70.000 kronor i dagsböter, uppger nyhetsbyrån Siren.

Enligt handlingar från åklagarmyndigheten, som SVT Nyheter har tagit del av, har Maria Ågren genom ”grov oaktsamhet, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet.” Det inträffade någon gång mellan den 30 september 2015 och 31 mars 2016.

I sin roll som generaldirektör uppges Maria Ågren ha undertecknat beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar.

Det är ännu oklart exakt vad brottet handlar om. SVT Nyheter har sökt Riksenheten för säkerhetsmål för mer information.

LÄS MER: Löfven: Naturligtvis väldigt allvarligt

Avsteg från gällande lagstiftning

Åklagaren kan besluta om strafföreläggande vid mindre allvarliga brott, om en person erkänner sig skyldig.

Transportstyrelsen vill än så länge inte kommentera strafföreläggandet.

– Vi har inte tagit del av beslutet om strafföreläggande. Innan vi har det kan vi inte lämna några kommentarer, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Avgick i januari

I januari i år fick Maria Ågren avgå som generaldirektör med omedelbar verkan. Infrastrukturministerns statssekreterare Mattias Landgren uppgav då att regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas.

- Statssekreteraren kom till myndigheten en dag och informerade personalen om att vi hade fått en ny generaldirektör, vi fick inte någon större förklaring än att det fanns olika syn på hur verksamheten skulle ledas, säger Mikael Andersson till SVT Nyheter.

LÄS MER: Transportstyrelsens GD byts ut

Om det finns något samband mellan domen och Maria Ågrens avgång är i nuläget oklart.

SVT Nyheter söker infrastrukturminister Anna Johansson (S) och Maria Ågren för en kommentar.

LÄS MER: Ågren tar över Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.