Arkivbild. Maria Ågren, före detta generaldirektör för Transportstyrelsen. Foto: Fredrik Persson/TT

Säpo: Maria Ågren begick brottet vid upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Transportsstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren erkänner brott mot rikets säkerhet och straffas med böter. Enligt Säkerhetspolisen som utrett ärendet har hon begått brottet i samband med en upphandling.
– Vi har gjort en förundersökning som gäller vårdslöshet med hemlig handling, bekräftar säkerhetspolisens presschef Nina Odermalm Schei.

I januari fick Maria Ågren sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen. Nu kommer det fram att hon erkänt brott mot rikets säkerhet i samband med en upphandling och fått ett strafföreläggande i form av dagsböter på sammanlagt 70.000 kronor.

LÄS MER: Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren röjde sekretessbelagda uppgifter

I samband med en upphandling ska hon skrivit under ett beslut som inneburit att sekretessbelagda uppgifter kan ha blivit tillgängliga för andra länder. Men vad upphandlingen gäller vill inte Säkerhetspolisen kommentera.

– Det kan jag inte svara på. Frågor om förundersökningen får du ställa till åklagaren, säger Nina Odermalm Schei.

Avsteg från lagstiftningen

I strafföreläggandet står det att Maria Ågren beslutat att göra ett avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer. När det gäller säkerhetsklassade upphandlingar så är det Säpo som har ett tillsynsansvar.

– Säkerhetspolisen har ett tillsynsuppdrag och när vi gör tillsyner ser vi brister när det gäller upphandlingar. Det händer att säkerhetsperspektivet glöms bort, säger Nina Odermalm Schei.

LÄS MER: Löfven: Naturligtvis väldigt allvarligt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet