Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen. Foto: Internetstiftelsen

It-säkerhetsexperten reagerar på Voi-läckan: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att företaget Voi misslyckats med att skydda sina kunders personuppgifter är allvarligt, menar it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Uppgifter om hundratusentals användare som registrerat sig hos företaget Voi har legat helt öppet på internet, avslöjar tyska mediebolaget Bayerischer Rundfunk. Det handlar om namn, mejladresser, nationaliteter och telefonnummer.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, reagerar på uppgifterna.

– Man har en skyldighet att skydda sina kunders personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen. Visst, det här är förhållandevis harmlösa uppgifter i någon mening, men jag tycker absolut det är allvarligt, säger hon.

”Typiskt för nya tjänster”

Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder är det vanligt att den här typen av uppgifter används för marknadsföring.

– Det finns ju de som samlar enorma databaser som kan användas till e-postutskick, säger hon.

Anne-Marie Eklund Löwinder är dock inte helt förvånad.

– Det här är ganska typiskt för många nya tjänster som kommer till. Just att tiden att komma ut med produkten är så mycket viktigare än att faktiskt tänka på att ”det här ska vi göra bra”. Man kanske inte har den kompetensen, inte det tänkandet. Men det är oerhört viktigt, man måste veta vad man gör när man börjar samla in kunddata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer