Foto: TT

FRA: IT-spioner förbereder attack mot elnätet

Uppdaterad
Publicerad

Utländska IT-spioner har gjort förberedelser för att slå ut svensk infrastruktur som elnät och kommunikationssystem. Det avslöjar Försvarets Radioanstalt i dag för SVT. Konsekvenserna om det svenska elsystemet slås ut blir dramatiska.

– Då skulle mycket av det normala samhällslivet bryta samman, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Äldre personer skulle sitta sex trappor upp i ett hyreshus utan fungerande hiss och utan ett fungerande trygghetslarm. Maten skulle ruttna i kyldiskarna. Det skulle inte gå att tanka bilen. Det skulle inte gå att få ut pengar på bankomaten. Efter en tid skulle inte telekommunikationerna fungera.

Problemet enligt Svenska Kraftnäts generaldirektör är att vi byggt upp ett allt mer sårbart samhälle som är beroende av att elen fungerar även i krissituationer.

– I grunden behöver vi fundera på olika sätt att göra oss mindre elberoende så att vi kan upprätthålla viktiga samhällsfunktioner även när det är problem med elförsörjningen.

Som exempel nämner han att den reservkraftförsörjning som finns i dag, till exempel på sjukhusen, kanske borde byggas ut mer brett i samhället så att företag och myndigheter inte slås ut bara för att de inte har tillgång till el.

Finns svagheter i elnätet

Den 23 december 2015 slogs delar av elnätet ut i Ukraina genom en cyberattack. Flera hundratusen personer i västra delarna av Ukraina blev av med strömmen och det är så här krigen kommer att se ut i framtiden. En okänd angripare slår till mot infrastrukturen. Och även om Ukrainas regering anklagat ryska hackare för att ligga bakom attacken så har Ryssland inte tagit något ansvar.

I Sverige har Försvarets Radioanstalt FRA, som bedriver signalspaning i utlandet, sett oroande tecken.

– Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur som till exempel elsystem eller våra kommunikationssystem, säger Fredrik Wallin som är talesperson för FRA

Och det finns svagheter i det svenska elnätet. Det fick Svenska Kraftnät veta när de bad FRA om hjälp att undersöka det svenska stamnätet.

– Man gjorde ett så kallat penetrationstest och fann då att det var för enkelt att ta sig in i det systemet. Mot den bakgrunden har vi fattat beslut att förnya systemet och ett nytt system har tagits i drift helt nyligen, säger Johan Svensson som är chef för Svenska Kraftnäts driftplanering.

”Är inte på låtsas”

Även om Svenska Kraftnät nu fått ett nytt drift- och övervakningssystem finns det fortfarande problem. IT-spionerna utvecklar hela tiden nya metoder att ta sig in i och skada elsystemen.

– IT-säkerhet är en prioriterad fråga, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg som säger att cyberattacken i Ukraina har varit en varningsklocka.

– Det här har gjort det tydligt att det inte är på låtsas utan är på riktigt.

Det svenska elnätet är sårbart om en angripare har bestämt sig. Det räcker med ett antal väl utplacerade dynamitladdningar på de stora kraftledningarna som binder ihop Sverige. Ett annat mål skulle vara kraftledningarna från kärnkraftverken eller några av de stora ställverken.

– Motorvägarna i elnätet som Svenska Kraft är ansvariga för består av 15.000 kilometer kraftledningar och det är svårt att bevaka dem. Så visst går det att utföra sabotage mot elförsörjningen, säger Mikael Odenberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.